Держприкордонслужба проводить системну роботу з протидії корупції та злочинності

НАЗАД
31 березня 2017 12:11

Протягом кварталу в Державній прикордонній службі України тривала відомча антикорупційна акція «Вільні від корупції».

Протягом кварталу в Державній прикордонній службі України тривала відомча антикорупційна акція «Вільні від корупції». Вона розпочалася на початку січня та була продовженням системної роботи з реалізації визначених Президентом України завдань державної політики щодо протидії корупції та злочинності, створення ефективних механізмів та реалізації практичних інструментів з побудови цілісності, прозорості, доброчесності персоналу та зниження корупційних ризиків у прикордонній сфері.

Дана акція стала першим етапом соціальної антикорупційної платформи Держприкордонслужби у 2017 році.

В рамках її проведення відмічається зниження рівня правопорушень у всіх регіональних управліннях, відсутність адміністративних корупційних правопорушень, зменшилась на 54% загальної кількості кримінальних правопорушень, у тому числі, із отриманням неправомірної вигоди на 59% тощо.

Крім того, відмічаються позитивні результати свідомої поведінки персоналу щодо відмов від неправомірної вигоди. Так, протягом кварталу зафіксовано більше 300 відмов прикордонників від запропонованих громадянами хабарів. Нагадаємо, що у минулому році було задокументовано 1022 випадки спроб підкупу охоронців кордону.

Також під час системної роботи прикордонного відомства спрямованої на викорінення корупційних проявів було створено Центр профілактики корупційних ризиків та виховання доброчесності, введені відповідні підрозділи в регіональних управліннях та органах охорони, забезпечено впровадження нових антикорупційних стандартів.

Наступним етапом в даному напрямку роботи Держприкордонслужби стане антикорупційна акція «На шляху до доброчесності», яка розпочинається вже найближчими днями.

У ході її проведення відбуватиметься удосконалення системи превентивної роботи із запобігання корупції з урахуванням Антикорупційної програми Держприкордонслужби на 2017 рік, подальше впровадження механізмів ініціативи НАТО з протидії корупції та підвищення рівня довіри суспільства до прикордонників в реалізації відомчих антикорупційних ініціатив. Крім того, забезпечуватиметься формування доброчесної поведінки персоналу щодо свідомої відмови від корупційних проявів та викорінення подвійних стандартів. Окрема увага приділятиметься впровадженню ефективного внутрішнього та зовнішнього моніторингу корупційних ризиків і за необхідності корекції реалізації антикорупційної політики у Державній прикордонній службі України.

Варто зазначити, що протягом минулого року ефективного результату в протидії корупції вдалося досягти завдяки постійної активної участі персоналу у відповідних антикорупційних операціях таких як «Чисті руки», «Доброчесність» та «Я не беру хабарів». Також мав позивний результат і перший міжнародний антикорупційний тиждень на кордонах України, Румунії та Молдови, що проходив у 14 пунктах пропуску через державний кордон.

Результатом усіх проведених заходів у минулому році було різке збільшення випадків відмов прикордонників від запропонованої неправомірної вигоди у пунктах пропуску та контрольних пунктах в’їзду-виїзду. Найбільшу кількість відмов від хабарів було зафіксовано на східній ділянці та в південному регіоні. Переважну більшість грошових коштів прикордонникам пропонували за сприяння у пришвидшеному та безперешкодному пропуску через державний кордон, продовження реєстрації при порушенні термінів перебування в Україні, вирішення питання незаконного переміщення товарів. Крім того, громадяни намагалися відкупитися за не притягнення до адміністративної відповідальності, перетинання кордону по недійсним, підробленим або без належних документів, пропуск через кордон без нотаріально посвідчених згод батьків на виїзд дитини та ін.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси