Держприкордонслужба активно протидіє втягуванню персоналу у корупційну діяльність та закликає громадськість допомогти викривати хабарників

НАЗАД
09 грудня 2020 10:57

Сьогодні Міжнародний день боротьби з корупцією. Активну боротьбу з цією «раковою пухлиною», що охопила усі сфери держави та світу, веде й Державна прикордонна служба України.

Крім формування доброчесності, закріплення сталої мотивації персоналу щодо свідомої доброчесної поведінки, несприйняття корупційних проявів на усіх рівнях, превентивних та навчально-методичних заходів, суттєвий результат в антикорупційної діяльності відомства дає робота підрозділів внутрішньої та власної безпеки Держприкордонслужби.

Тільки з початку року співробітники цих підрозділів провели 1380 перевірок порядку несення служби. Чимало прикордонників зрозуміли, що «щедрі пропозиції» сприяння протиправній діяльності можуть бути під оперативним супроводом офіцерів внутрішньої та власної безпеки.  В результаті проведення такої роботи викрито низку правопорушень, що пов’язані з корупцією, притягнуто 355 військовослужбовців до адміністративної відповідальності, 73 прикордонники переміщено до інших місць служби та 12 звільнено з лав відомства.

З початку 2020 року затримано 20 військовослужбовців за зловживання службовим становищем та сприяння протиправній діяльності на кордоні, з них 14 – причетні до контрабанди сигарет. Серед затриманих за корупцію – 4 офіцери та 16 військовослужбовців сержантського та рядового складу.

За участі офіцерів внутрішньої та власної безпеки ДПСУ було перевірено усі без винятку підрозділи охорони державного кордону. Хабарників, серед яких були і керівники підрозділів, затримано на Волині, Закарпатті, Буковині та в інших регіонах.

На цей час винними у вчиненні корупційних правопорушень визнано 12 прикордонників. Вироками судів визначено покарання у вигляді сплати штрафів на суму понад 190 000 гривень, 4-м військовослужбовцям призначено покарання у вигляді 3 місяців гауптвахти та заборони займати посади протягом 3 років.

Робота щодо запобігання та протидії корупції в Державній прикордонній службі України триває й надалі.

А громадськості наголошуємо, – не треба намагатися втягувати прикордонників у протиправну діяльність.

Спроби підкупу прикордонників трапляються щоденно. З початку року зафіксовано понад 550 відмов прикордонників від неправомірної вигоди. Для прикладу, лише протягом минулої доби у Львівській, Закарпатській та Харківській областях шестеро осіб намагалися надати прикордонникам неправомірну винагороду в розмірі від 50 гривень до 100 доларів США. У всіх цих випадках охоронці держрубежу від хабарів відмовилися та направили у Нацполіцію повідомлення про виявлення ознак злочинів за ст. 369 ККУ.

Нагадуємо, пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі – це злочин, за який передбачена кримінальна відповідальність.

Закликаємо не буди пасивними у разі виявлення проявів корупційних дій прикордонників. Інформуйте про такі випадки через відповідний розділ на головній сторінці офіційного веб-сайту Держприкордонслужби, телефони служби «Довіра».  Зупинімо корупцію разом.

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси