Держприкордонслужба активно інтегрується у сферу єдиного європейського безпекового простору

НАЗАД
12 квiтня 2018 12:05

Державна прикордонна служба України успішно розвивається в системі правоохоронних органів та в рамках загальної реформи сектору безпеки та оборони України. При цьому прикордонним відомством впроваджуються найкращі практики європейських країн.

Державна прикордонна служба України успішно розвивається в системі правоохоронних органів та в рамках загальної реформи сектору безпеки та оборони України. При цьому прикордонним відомством впроваджуються найкращі практики європейських країн.

Зокрема за ініціативи Держприкордонслужби України була розроблена Концепція інтегрованого управління кордонами, в ході реалізації якої ведеться активна інтеграція у сферу охорони державного кордону і закріплення моделей єдиного європейського та світового безпекового простору.

Виконання Концепції сприяло реалізації стратегічного курсу України на інтеграцію до ЄС, посилило її роль у протидії транскордонній, транснаціональній злочинності та забезпечило підвищення ефективності прикордонної політики України. Сучасна інтегрована система охорони кордону створює новий якісний рівень захищеності кордонів та забезпечує самодостатність Державної прикордонної служби України як правоохоронного органу європейського типу.

Аби закріпити нормативну європейську модель інтегрованого управління кордонами, визначити чіткі механізми взаємодії на національному та міжнародному рівнях, координацію зусиль уповноважених державних органів для комплексного та гнучкого реагування на сучасні загрози прикордонній безпеці, реалізація заходів здійснюється на чотирьох рівнях. Перш за все - з державами, що межують з Україною, з державами, що не мають спільного кордону з Україною, з питань проведення внутрішньодержавних та міжвідомчих процедур та забезпечення співробітництва щодо охорони державного кордону й дотримання його режимів. 

Співпрацюючи у цьому напрямку з міжнародними організаціями, прикордонними відомствами суміжних та інших іноземних держав, Держприкордонслужба постійно проводить конструктивну взаємодію, в тому числі спільні міжнародні операції. Варто зауважити, що тільки у минулому році прикордонне відомство України взяло участь у 10 спільних операціях Європейської агенції FRONTEX  як на території України, так і на сухопутних, морських та повітряних кордонах держав членів ЄС та  на спільному кордоні України і ЄС, а також у багатонаціональних міжнародних морських навчаннях «СІ-БРИЗ-2017».

Реалізація таких заходів дає змогу забезпечити опрацювання єдиних європейських підходів щодо організації спільного контролю осіб, транспортних засобів і товарів. А скоординоване патрулювання державного кордону, обмін інформацією, включаючи аналіз ризиків, а також приведення системи інтегрованого управління кордонами України до кращих міжнародних стандартів, забезпечує подальший розвиток, підвищує рівень прикордонної безпеки, враховуючи сучасні виклики та загрози, й виводить  на новий якісний рівень міжвідомче, міжнародне, прикордонне співробітництво задля безпеки на кордоні.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси