Державні нагороди вручили рідним загиблих Героїв-прикордонників

НАЗАД
15 червня 2023 17:30

Заходи проводилися на Київщині, Волині, Закарпатті, Хмельниччині та Вінничині.

Сьогодні в Національній академії Держприкордонслужби України вручили державні нагороди рідним двох прикордонників, які віддали своє життя, захищаючи територіальну цілісність України.

На початку заходу присутні вшанували пам'ять Героїв-прикордонників хвилиною мовчання. «Ми зобов’язані завжди пам'ятати наших героїв, які віддали найцінніше – своє життя!», - зазначив заступник ректора з навчальної та наукової роботи полковник Сергій Білявець та наголосив, що саме на прикладах героїчних вчинків сучасних захисників виховується та формується молоде покоління прикордонників.

За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність Військовій Присязі, Президент України Володимир Зеленський посмертно нагородив орденом «За мужність» ІІ ступеня головного сержанта Руслана Холявко та орденом «За мужність» III ступеня молодшого сержанта Володимира Коткова.

Головний сержант Руслан Холявко проходив службу у складі підрозділу, який у лютому 2022 року одним з перших зустрів ворога в смт. Станиця Луганська Луганської області. Прикордонник стійко виконував завдання щодо захисту інтересів України та героїчно протистояв переважаючим силам противника. 11 лютого 2023 року брав участь у відбитті атаки відділу прикордонної служби в районі с. Федорівка. Противник відступив з втратами, проте, на жаль під час бою Руслана Холявка було смертельно поранено. Орден «За мужність» ІІ ступеня вручили вдові прикордонника та його маленькій донечці.

Молодший сержант Володимир Котков проходив службу в районі активних бойових дій на Луганському та Донецькому напрямах. Зарекомендував себе як сумлінний та відповідальний військовослужбовець. 5 лютого 2023 року захисники-прикордонники, виявивши ворожі групи піхоти, розпочали стрілецький бій. Під час масованого обстрілу українських позицій з артилерії та мінометів молодший сержант Володимир Котков отримав поранення, несумісне з життям. Нагороду вручили батькам загиблого героя-прикордонника.

Сьогодні начальник Окремого контрольно-пропускного пункту «Київ» полковник Олег Трофіменко вручив орден «За мужність» ІІІ ступеня родині полеглого Героя-прикордонника Вадима Дисавенка.

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну сержант Вадим Дисавенко полишив цивільне життя і став на захист своєї країни. Наприкінці травня 2022 року Вадим Леонідович поповнив лави Держприкордонслужби. Чоловік разом з побратимами обороняв рубежі на Донеччині. Життя прикордонника обірвалося 4 січня 2023 року, під час виконання бойового завдання із захисту територіальної цілісності України, внаслідок отриманого поранення, несумісного з життям. Указом Президента України за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність Військовій Присязі, сержанта Вадима Дисавенка нагородили орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно). Державну відзнаку вручили доньці прикордонника.

Двох прикордонників Мукачівського загону, які загинули у війні з росією, посмертно нагородили державними нагородами. Ордени «За мужність» III ступеня заступник начальника Мукачівського прикордонного загону з персоналу підполковник Роман Павловський вручив батькам полеглих Героїв Мищака Андрія Миколайовича та Кнігніцького Петра Євгенійовича, а також разом із рідними загиблих відвідав могили воїнів на Івано – Франківщині. З перших днів повномасштабного вторгнення обидва військовослужбовці стали на захист України та ціною власного життя захистили нашу Незалежність та наблизили день нашої Перемоги! Прикордонники загинули під час виконання бойових завдань на Луганщині.

Родинам загиблих героїв-прикордонників вручили державні нагороди також на Волині.

Згідно з Указом Президента України орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня посмертно нагороджено майстер-сержанта Максима Стрижака. Прикордонник виконував бойові завдання у Бахмуті. Там 15 січня цього року, під час запеклого бою з окупантами він загинув. Його посмертну нагороду дружині Анастасії вручив заступник начальника Волинського прикордонного загону з персоналу Анатолій Щербак у приміщенні Нововолинської міської ради.

Орден «За мужність ІІІ ступеня», яким посмертно відзначено головного сержанта Сергія Веремія, отримала сьогодні Тетяна Веремій – вдова військовослужбовця. Сергій з осені 2022 року виконував бойові завдання на східному напрямку. На початку січня цього року під час одного з ворожих обстрілів прикордонник отримав смертельне поранення. Без батька залишилося троє дітей. Разом з рідними загиблих побратимів офіцери Волинського прикордонного загону відвідали місця останнього спочинку захисників та помолилися за упокій їхніх душ.

За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, орденом «За мужність» ІІІ ступеня нагороджено (посмертно) військовослужбовців Могилів-Подільського прикордонного загону – майора Георгія Стрелкова, сержантів Олександра Бевз та В’ячеслава Поливаного. Сьогодні на Вінниччині родинам загиблих прикордонників посмертні нагороди вручили керівництво Південного регіонального управління Держприкордонслужби, начальник Вінницької військової обласної адміністрації Сергій Борзов, начальник Жмеринської районної військової адміністрації Інна Цимбал та Немирівський міський голова Віктор Кучур.

«Наш святий обов’язок пам’ятати та допомагати родинам, які втратили своїх рідних у цій війні. Сім’ї тих, хто поклав свої життя за волю України повинні знати, що вони не одні. Ми всі – одна велика родина, і ви завжди можете розраховувати на нас», - зазначив під час зустрічі начальник Південного регіонального управління Держприкордонслужби Сергій Мул.

Загиблі прикордонники – справжні патріоти рідної землі, відважні українські воїни. Кожен з них вчинив подвиг – мужньо захищаючи свою землю від російських окупантів віддали найдорожче – життя.

Щирі співчуття рідним і близьким наших захисників, низький уклін, безмежна вдячність та шана.

Вічна та світла пам’ять полеглим прикордонника. Вони навіки залишаться в наших серцях та в наших рядах.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси