«Чотирилапі сапери» пройшли навчання з мінно-розшукової роботи

НАЗАД
05 травня 2023 15:00

Важко переоцінити роль службових собак. У прикордонній службі чотирилапі помічники затримують порушників, виявляють наркотики та вибухівку, а тепер допомагатимуть розміновувати території.

Прикордонники разом з чотирилапими напарниками пройшли навчання з мінно-розшукової роботи.

Кінологи та їхні підопічні навчалися разом, адже це робота в тандемі. Тут важлива повна взаємодія у кінологічній парі. Навчання пройшли, як великі породи собак – вівчарки та малінуа, так і маленькі – спанієлі.

Хвостаті мають унікальний нюх, тож добре чують міни, закопані під землею. Чотирилапі нишпорять територією зигзагами, а коли виявляють міну, сідають і показують її кінологу. А ще собакам заборонено рити, кусати, або гавкати на вибухові предмети, оскільки це небезпечно.

«Війна в Україні продовжується та незважаючи на бойові дії, підготовка службових собак триває. Прикордонники, які пройшли курси підготовки мінно-розшукових собак, будуть нести непросту службу у зоні бойових дій. Вони працюватимуть на деокупованих територіях та допомагатимуть розміновувати місцевість для забезпечення безпечних підходів, де несуть службу наші прикордонні наряди», - зазначив начальник відділу кінологічного забезпечення прикордонної служби Сергій Осіпов.

Тож сьогодні собаки залишаються вірними та відданими помічниками і, незважаючи на сучасне обладнання, краще за хвостатих виявити вибухівку не може ніхто. В мирний час і під час війни чотирилапі помічники допомагають боронити державні рубежі та рятують життя, іноді жертвуючи власними.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси