Безпека і співробітництво починається з кордону

НАЗАД
21 червня 2024 16:21

В Україну прибула делегація експертів Департаменту з питань транснаціональних загроз Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

Візит має ознайомчий характер та повинен надати організації розуміння того як Державна прикордонна служба України виконує свої завдання з прикордонного контролю в умовах повномасштабної війни розв’язаної російською федерацією.

За програмою зустрічі радниця з прикордонних питань відділу з питань безпеки та управління кордонами Департаменту транснаціональних загроз ОБСЄ Колін РАЙАН провела нараду з представниками Адміністрації Держприкордонслужби на чолі з заступником директора департаменту – начальником управління організації прикордонного контролю генерал-майором Юрієм ЛИСЮКОМ.

Сторони обговорили перспективи співпраці у сфері безпеки проїзних документів та започаткуванні позабюджетного проєкту ОБСЄ з постачання технічного обладнання для здійснення прикордонного контролю в пасажирських поїздах на західних та південних ділянках державного кордону України.

«Державна прикордонна служба України має безпрецедентний досвід здійснення прикордонного контролю під час руху поїздів. Це викликає певні технічні проблеми, але ми, мабуть, першими у Європі навчилися вирішувати їх ще до початку повномасштабного вторгнення рф», – наголосив Юрій ЛИСЮК.

Питання сьогоднішньої співпраці лежить більше у площині гармонізації оновленого програмного забезпечення та технічних спроможностей Держприкордонслужби працювати за найзручнішими для подорожніх громадян сценаріями.

«Ми маємо досвід перетинання державного кордону України саме залізничним транспортом з боку Польщі і досить свіжі враження для порівняння того як це працює у ваших сусідів і безпосередньо у вас, тож за умови успішної реалізації проєкту міжнародної технічної допомоги сподіваємося досягти ще більших результатів», – зауважила Колін РАЙАН.

Також обговорювалось питання щодо вдосконалення підготовки прикордонників для роботи у морських портах. Морський порт – це величезна територія із багатьма операційними процесами, тож прикордонники мають безліч безпекових викликів. У взаємодії з суміжними службами вони протидіють незаконному переміщенню осіб і транспортних засобів та контрабанді. Освітні курси для прикордонників у морських портах мають підняти фахову підготовку персоналу на новий рівень, який враховуватиме усі безпекові виклики сучасності.

У рамках візиту делегація ОБСЄ також ознайомилася з особливостями роботи прикордонників у галузі експертно-криміналістичних досліджень.

Окрім того експерти Департаменту з питань транснаціональних загроз ОБСЄ розглянули всі особливості функціонування пунктів пропуску для залізничного сполучення на прикладі ППр «Мостиська».

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси