Свобода пересування та протидія дискримінації –моніторинг проєвропейських реформ у регіональному вимірі

НАЗАД
29 листопада 2017 16:51

Безвізовий режим з Європейським союзом відкрив для України додаткові можливості для активізації контактів між людьми та разом з тим він став потужним рушієм реформ у сфері громадського порядку правосуддя й безпеки. Майже сім років знадобилось нашій країні

Безвізовий режим з Європейським союзом відкрив для України додаткові можливості для активізації контактів між людьми та разом з тим він став потужним рушієм реформ у сфері громадського порядку правосуддя й безпеки. Майже сім років знадобилось нашій країні для виконання завдань передбачених планом дій з візової лібералізації. Увесь цей час процеси перетворень супроводжував громадський моніторинг, що фіксував прогрес або відхилення від обраного шляху та інформував суспільство про стан справ у просуванні реформ. Окрім того даними моніторингу користувались і більшість державних структур, які коригували свою роботу над поставленими завданнями, і експерти Євросоюзу, які хотіли бачити неупереджену оцінку процесу реформування.

Власне, громадський моніторинг, довів свою ефективність на прикладі отримання Україною безвізу і разом з тим він не втрачає своєї актуальності сьогодні, адже досвід наших сусідів, які пройшли шлях візової лібералізації раніше показує можливість певного сповільнення, чи навіть зворотного руху реформ після досягнення мети.Отже ми маємо знати щоб розуміти і розуміти щоб діяти.

Днями інформаційна агенція Укрінформ відчинила свої двері для ще однієї платформи громадського моніторингу, до якої долучилися і представники Державної прикордонної служби України. Засідання круглого столу на тему регіонального виміру проєвропейських реформ у сферах свободи пересування відбулося вчора у Києві.

Виконавчий директор громадського об’єднання «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко привітала учасників зустрічі та побажала присутнім результативної роботи, після чого розпочалась презентація аналітичного звіту «Аудит реформ: громадський аналіз змін у регіонах після візової лібералізації».

Окремий розділ звіту присвячений напряму «управління кордонами». Згідно з даними аудиту ефективність імплементації реформи за даним напрямом у шести досліджуваних областях, згідно з розробленою методологією, здійснюється на високому рівні.

Результати діяльності Державної прикордонної служби у питаннях забезпечення безвізового режиму поїздок громадян України до ЄС представив начальник відділу комунікацій із ЗМІ Держприкордонслужби Андрій Демченко. Він, зокрема, зауважив, що упродовж більш ніж 5 місяців, від 11 червня поточного року, ситуація була і залишається контрольованою. Будь-яких конфліктних та нестандартних ситуацій пов’язаних з безвізом на кордоні не виникало. За цей час в напрямку країн ЄС прикордонники загалом оформили більше 10 мільйонів громадян України, з яких біометричними паспортам скористались майже 2,5 мільйона. 314 тисяч осіб із цього обсягу подорожуючих перетинали кордон з країнами ЄС без візових етикеток.

Суттєве зростання інтенсивності руху безвізовиків спостерігалось лише в перші тижні, при цьому найвищий показник склав понад 6 тисяч осіб за добу. В подальшому динаміка пропуску стабілізувалася і на сьогодні середньодобовий показник складає близько 1 тис. осіб, – додав Андрій Демченко.

Друга частина заходу була присвячена презентації регіональних звітів, які охарактеризували ситуацію у питаннях свободи пересування та протидії дискримінації у Вінницькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Одеській та Херсонській областях.

Учасники зустрічі прийшли до висновку про ефективність громадського моніторингу та разом з тим опрацювали рекомендації щодо зосередження уваги на проблемних питаннях проєвропейських реформ.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси