(ВІДЕО) Родини захисників Маріуполя просять про допомогу з евакуації українських військових з заблокованого росіянами заводу "Азовсталь"

НАЗАД
14 травня 2022 16:10

Про це вони заявили 14 травня під час брифінгу у медіацентрі Україна – Укрінформ.

Родичі захисників Маріуполя вчергове звернулися до світових лідерів, а також зробили звернення до лідера Китаю Сі Цзіньпіна з проханням допомогти врятувати бійців, витягнути їх з оточеного російськими військовими меткомбінату «Азовсталь» через процедуру екстракції.

«Ми віримо, що сильний і благородний Китай здатний приймати нелегкі рішення в імʼя блага, адже стоїть на сторожі цінностей. Ми просимо вельмишановного Сі Цзіньпіна проявити велику любов, велику турботу про світові цінності, долучитися до порятунку захисників Маріуполя», – звернулася до лідера КНР Сі Цзиньпіна дружина одного з бійців Наталка Зарицька.

Дружина ще одного захисника, військовослужбовця морської піхоти, зазначила, що третьою країною, куди могли б вивезти людей з Азовсталі, може бути Туреччина. Президент Реджеп Ердоган не проти. Якщо лідер КНР долучиться до процесу евакуації українців, то увійде в історію як людина, що боролася за демократію та світові цінності. На Азовсталі всі захисники мають поранення – важкі або середні. До бою не йдуть тільки ті, хто не може рухатися.

Інна Піковець, дружина воїна-прикордонника, подякувала президенту Туреччини Реджеп Ердогану та звернулася до лідера Китаю.

«Я дружина прикордонника, який зараз також знаходиться на заводі «Азовсталь» і разом з іншими бійцями боронить як нашу країну, так і демократію в усьому світі і всю Європу. Ми дуже вдячні президенту Туреччини, що він готовий прийняти наших воїнів – наших хлопців, наших дівчат – наших захисників, до своєї країни, але наголошу, що ми звертаємося зараз саме до Сі Цзиньпіна, який може долучитися до цього процесу, стати перемовником в цьому процесі. Що отримаємо ми? – ми отримаємо своїх рідних, які будуть врятовані з цього пекла, що отримає Китай? – Китай увійде в світову історію як країна, яка врятувала людей, яка врятувала демократію, яка допоможе врятувати мир».       

Нагадаємо, росіяни не дають вивезти з території підприємства навіть поранених та загиблих бійців. Україна просить обміняти людей із важкими пораненнями на військовополонених росіян. Поки що мова йде про евакуацію 60 людей, стан яких важкий.

Посередництво в евакуації українців з Азовсталі пропонували кілька країн, зокрема Туреччина та Греція, однак росіяни не погоджуються на пропоновані умови.

 

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси