Прикордонник «Гот»: Захищати Батьківщину – священний обов'язок кожного справжнього чоловіка

НАЗАД
29 березня 2024 14:40

Прикордонник Вадим на війні з 2014 року, служив в одному з підрозділів ЗСУ. Військовий обороняв Луганщину, приблизно через рік демобілізувався та  повернувся на рідну Харківщину. Працював у місцевій тепломережі. На час повномасштабного вторгнення «Гот» перебував за кордоном. До України вирішив повернутися після промови путіна. Каже, що підсвідомо відчував, що суне щось велике і недобре. До військкомату потрапив на початку березня 2022 року. Від роботи чоловік мав бронювання, однак бачити триколор на адмінбудівлі свого села не хотів. Тож, вдруге ставши добровольцем, він одягнув зелений кашкет і приєднався до лав прикордонників.

У складі Харківського прикордонного загону виконував різноманітні бойові завдання. Воював на Бахмутському напрямку. Каже, там було все: займався евакуацією поранених, діставався до позицій по декілька годин під щільними обстрілами, відбивав ворожі штурми та брав полонених.

­–Я двічі був у евакуаційних групах. Там все просто. Ви чекаєте команди, просуваєтеся вперед і витягуєте хлопців. Але, знову ж таки, якщо «погода» сприяла. Перший раз ми вдвох винесли одного пораненого. Одна нога була у нього «ходячою». Потім допомогли підтягнути «200-го» до евакуаційного пункту, - розповідає прикордонник.

Працювати на позиціях, за словами військового, також було гаряче. Але найважче – це коридори туди або звідти. Вони завжди піддаються щільному вогню. Під час однієї з замін прикордонникам довелося просидіти з 10:00 до 18:00 в бункері. Тоді йшли міняти побратимів зі Збройних Сил України. Заходили вночі. Почався мінометний обстріл, було темно, військові зайняли оборону позиції. Пізніше з'ясувалося, що в приміщенні уже перебуває загиблий побратим.

–Тоді можна було збожеволіти! Наш «200-й» вже був там. Все прострілювалось і вибратися ніяк. Ми все ж таки ризикнули й вибігли. Довелося пробігти майже 70 метрів. Близько першої години ночі побратим помітив, що з боку  хтось іде. Нас було четверо, їх також. Добре, що з боєприпасами у нас все було гаразд – гранати, набої та РПК. Ніч була така темна, що абсолютно неможливо було нічого розгледіти. Ми відкрили вогонь. У них також була підтримка. Їхній кулеметник почав працювати в наш бік. Земля замерзла, і кулі рикошетили від пагорба. З їхнього боку розірвався мінометний снаряд, гадаю, спрацювали наші мінометники. Ми побачили, як один з окупантів тягнув пораненого, а інший йшов позаду. Більше на нашому шляху ніхто не з'явився, — пригадує Вадим.

Бувало й таке, що ворог сам ішов до рук.  

–Одного з них ми затримали, коли я був на позиції. Побратими з ЗСУ сказали по рації, що в мій бік йде орк. Ми з напарником вибігли одразу, майже одночасно помітили противника та наказали йому вийти й здатися. Він здався. Візуально був у новій чистій формі. Без шевронів, сказав, що зброї у нього немає. Ми обшукали і відвели його до себе. Дали воду і цигарки. У розмові з'ясували, що це лейтенант із санкт-петербурга. Я запитав: «Чому він пішов воювати в чужу країну?», він відповів, що хотів розвіятися та заробити грошей на квартиру. Найбільше його дивував рівень втрат. Пояснював, що часом зі штурмів з 12 людей поверталися 2. Він був ошелешений – куди потрапив, — розповідає прикордонник.

Для «Гота» той випадок став ключовим у розумінні російської мотивації. Каже, що їх люди йдуть воювати не за країну, як наші захисники, вони просто прагнуть наживи та задля грошей готові творити хаос у сусідів. Прикордонник не вважає себе героєм та зазначає, що. Після Перемоги він планує повернутися до своєї цивільної професії, щоб підіймати економіку країни та відбудувати свою рідну Харківщину.

 

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси