На Колегії Держприкордонслужби підбили підсумки минулого року та визначили завдання на 2017 рік

НАЗАД
17 сiчня 2017 12:24

В Адміністрації Державної прикордонної служби України відбулося засідання Колегії відомства, на якій підбили підсумки оперативно-службової діяльності у 2016 році, а також розглянули завдання на цей рік.

Сьогодні в Адміністрації Державної прикордонної служби України відбулося засідання Колегії відомства, на якій підбили підсумки оперативно-службової діяльності у 2016 році, а також розглянули завдання на цей рік.

Засідання відбулося за участі Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, Голови Держприкордонслужби Віктора Назаренка, керівного складу центрального апарату, регіональних управлінь та органів охорони державного кордону, ветеранських організацій, а також Громадської ради і Об’єднаної профспілки Держприкордонслужби.

«Наразі рівень довіри населення до прикордонників високий і поступається лише Збройним силам та Нацгвардії. Його треба підвищувати, адже це нарощує наш потенціал», – зазначив на початку Колегії Арсен Аваков. Він додав, що цьогорічний бюджет відомства дозволить розвивати службу і забезпечити достойну зарплатню співробітникам.

В свою чергу керівник Держприкордонслужби України подякував Міністру внутрішніх справ за надану оцінку діяльності відомства та особисту підтримку її розвитку. Віктор Назаренко наголосив, що попри всі виклики та загрози завдання минулого року, які визначались відомству, виконано.

«Головним здобутком вважаємо те, що в умовах російської агресії служба зуміла продовжити системне реформування як правоохоронне відомство, але з урахуванням необхідності не лише охорони, а й оборони державного кордону. Ми практично завершили стратегічне планування розвитку Служби на період до 2020 року. Спільно з МВС виконали всі заходи, передбачені планом лібералізації ЄС візового режиму для України», - сказав Віктор Назаренко.

На колегії відмічалося, що головним пріоритетом для відомства були й залишаються люди, які охороняють кордон. Важливим є забезпечення їх соціального пакету, а це гідні грошові виплати, кар’єрне зростання, турбота про здоров’я персоналу та членів сімей й надання їм житла. Зокрема, торік вдалося реально підвищити грошове забезпечення прикордонників. Також у 2016 році, завдяки раціональному використанню виділених бюджетних коштів у розмірі 200 млн. грн., які були спрямовані на будівництво та реконструкцію житла, прикордонники отримали  248 квартир та 46 кімнат. Крім того, бюджет цього року дозволить не лише стабілізувати, але й продовжити розвиток окремих напрямків.

Крім того, тривала робота над створенням принципово нової інтелектуальної моделі комплексної системи захисту і охорони кордону, зокрема на ділянці кордону з Росією. Різні інженерно-технічні засоби доповнюючи один одного дозволяють контролювати обстановку в режимі он-лайн та оперативно реагувати на порушення. Ця модель включає й елементи оборони кордону. А за підтримки МВС Урядом прийняті зміни до Плану облаштування кордону, що дозволить більш системно розбудовувати і південну ділянку.

Торік відбувалося нарощення та інтенсивно використовувалися можливості прикордонної авіації та морської охорони. При цьому авіація забезпечила не лише охорону кордону, але й виявлення правопорушень, таких як незаконний видобуток бурштину. Одночасно розвивався і такий перспективний напрямок як безпілотна авіація. За бюджеті кошти придбано 6 вітчизняних сучасних комплексів, а це – 18 літальних апаратів.

Відчутний крок зроблено в розвитку системи висвітлення надводної обстановки. У грудні минулого року за участі Президента України введено в експлуатацію перший на Азовському морі комплекс раннього виявлення, попередження та ідентифікації цілей.

В процесі реформування Держприкордонслужба активно залучала підтримку Місій Євросоюзу та дипломатичних установ США, Канади, Японії та країн ЄС та інших міжнародних інституцій. Зі Службою тісно співпрацюють представники Литви, Польщі, Німеччини та США, у т.ч. в рамках започаткованого торік проекту ТВІНІНГ. Дана співпраця є свідченням довіри відомству від іноземних партнерів.

Відомство зайняло і чітко витримує принципову позицію в боротьбі з корупцією. Нині реалізується вже другий етап Антикорупційної програми та проекту «Нове обличчя кордону», підписано спільно з міжнародними партнерами Дорожню карту реформування внутрішньої безпеки.

«Сьогодні народ України вимагає від нас реальних змін та піднімає рівень вимог. Довіра суспільства – це велика відповідальність», - сказав Віктор Назаренко.

Протягом минулого року відбувалося жорстке реагування на будь-які спроби зловживань. Так, у 2016 році проведено понад 3 тис. розслідувань та перевірок, до дисциплінарної відповідальності притягнули майже 6 тис. осіб, а до адміністративної – 2 тис. 400 осіб, кримінальні провадження відкрито стосовно 274 прикордонників, 48 з них – засуджено, за негативними статтями звільнили понад 900 осіб, у т.ч. більше 30 – з позбавленням військового звання.

У той же час, кількість відмов прикордонників від неправомірної вигоди, зросла за рік майже в 4 рази (2016 рік – 1022 відмови), а за якісну службу та принципову позицію було премійовано майже 2 тис. військовослужбовців.

У 2016 року відмічалися помітні позитивні зміни за всіма напрямками діяльності. Вдалося забезпечити ритмічність пропускних операцій, ефективно протидіяти протиправній діяльності на кордоні, поширити практику спільного контролю та патрулювання. Для прикладу, спільний контроль вже здійснюється в пунктах пропуску на польській і молдовській ділянках, завершується нормативне врегулювання цього питання зі Словаччиною, тривають переговори з Угорщиною та Румунією. Крім того, на кордоні оформлено 89,2 млн. осіб та 20,5 млн. транспортних засобів. Затримано 2632 нелегальних мігранти. Виявлено та вилучено 932 одиниць зброї, 60,5 тисяч боєприпасів, 19,5 кг вибухових та майже 170 кг наркотичних речовин, товарів на 865,5 млн. грн.

Відбувалося нарощення оборонної спроможності, планово розбудовувалася прикордонна інфраструктуру та облаштовувався кордон. Успішно розвивалася система логістики, відбувалася плідна робота в рамках міжнародного та прикордонного співробітництва, у ході якої отримано допомоги на понад 450 мільйонів гривень.

У ході Колегії всебічно розглянули і дали принципову оцінку за усіма напрямками служби, а також визначили шляхи реалізації завдань цього року. Відбулося заслуховування керівників за напрямками діяльності як центрального апарату, так і регіональних управлінь. Окремо Віктор Назаренко наголосив на недоліках, які були допущені минулого року, та принципово вказав на їх усуненні і вирішенні, аби уникнути прорахунків в цьому році.

Наприкінці засідання Голова Держприкордонслужби зазначив, що попри всі складнощі, Служба продовжує системно реформуватися.

«Завдяки підтримці Президента та Уряду ми можемо впевнено дивитися в завтрашній день, а запорукою успіху є внесок кожного прикордонника в загальну справу», - сказав Віктор Назаренко.

Він також додав, що відповідно до Стратегії розвитку відомства чітко визначені основні напрями на 2017 рік. Серед них заходи з розвитку інтегрованого управління кордонами, готовність Служби до виконання завдань із захисту кордону, розвиток прикордонної інфраструктури, а також підвищення рівня довіри до прикордонників тощо. Відмічалося, що всі ці заходи лежать в полі європейської інтеграції та єдиного безпекового простору.

В той же час важливим для відомства є те, що завдання з підвищення захищеності кордону визначено одним з пріоритетів у Плані дій Уряду на період до 2020 року.

У ході засідання Колегії прикордонного відомства Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков вручив 13 кращим прикордонникам нагороди та відзнаки міністерства. В цей день очільник Держприкордонслужби Віктор Назаренко також заохотив переможців відомчої спартакіади, змагань дільничних інспекторів та інші категорії військовослужбовців за результатами 2016 року.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси