Для протидії торгівлі людьми прикордонники тісно співпрацюють з Нацполіцією, колегами суміжних країн та міжнародних організацій

НАЗАД
23 лютого 2017 11:02

Аби ефективно протидіяти злочинам, пов’язаних з торгівлею людьми, співробітники Держприкордонслужби України тісно співпрацюють з підрозділами Нацполіції, інших правоохоронних органів, колегами з суміжних країн та міжнародних організацій.

Аби ефективно протидіяти злочинам, пов’язаних з торгівлею людьми, співробітники Держприкордонслужби України тісно співпрацюють з підрозділами Нацполіції, інших правоохоронних органів, колегами з суміжних країн та міжнародних організацій.

Як вже повідомлялося, лише у цьому році припинено функціонування 2 каналів, якими до Китайської Народної Республіки та Туреччини намагались відправити 4 жінок. В подальшому їх планували використовувати в сексіндустрії.

Крім того, з початку року, за повідомленнями Держприкордонслужби, розпочато 3 кримінальні провадження за ст. 149 КК України «Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини». Отримано 9 доручень на проведення слідчих (розшукових) дій, виявлено 2 злочинні групи у складі 4 осіб. Також спільно з правоохоронними органами іноземних країн тривають заходи по документуванню транскордонного злочинного каналу, члени якого спеціалізуються на торгівлі людьми з метою трудової експлуатації.

Нагадаємо, що найбільш поширеними видами торгівлі людьми є сексуальна експлуатація, канали якої частіше всього виявляються у напрямку  РФ, Туреччини, ОАЕ, Китаю, країн ЄС. Також є досить поширеною трудова експлуатація, у т.ч. у вигляді жебрацтва. Це стосується  РФ та країн ЄС.

Для підвищення ефективності протидії таким злочинам прикордонниками проводиться подальша цілеспрямована робота. Спільно з підрозділами Національної поліції відпрацьовуються алгоритми дій щодо виявлення на території України осіб-організаторів торгівлі людьми, їх пособницької мережі, а також жертв даної протиправної діяльності. Під час перетину кордону громадянами прикордонники здійснюють інтерв’ювання, аби виявити потенційних жертв торгівлі людьми та їх супроводжуючих. Впроваджується в практику завчасне отримання від представників правоохоронних відомств іноземних країн інформації про можливих потенційних жертв та осіб, яких було виявлено за підозрою у торгівлі людьми. При цьому активно використовуються можливості Інтерполу, Європолу та  Міжнародної організації з міграції.

Також для підвищення кваліфікації представники прикордонного відомства, які працюють у цьому напрямку, систематично беруть участь у навчальних тренінгах, семінарах, робочих  зустрічах, у тому числі і за кордоном, із залученням іноземних фахівців, організованих профільними міністерствами України, а також Міжнародною організацією з міграції, ОБСЄ та Місією EUBAM.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси