9 прикордонний загін імені Січових Стрільців – 22 роки на охороні північних рубежів

НАЗАД
20 червня 2023 16:02

Сьогодні, 20 червня, 9 прикордонний загін імені Січових Стрільців (Житомирський прикордонний загін – на початку заснування) відзначає 22-гу річницю створення.

За порівняно невеликий проміжок часу прикордонний загін став одним із найпотужніших органів охорони державного кордону. Прикордонники легендарного загону охороняють держрубіж в межах трьох областей Київської, Житомирської та Рівненської загальною протяжністю понад 634 км, що є однією з найбільших ділянок кордону, недоторканість якого забезпечує орган охорони держкордону. Окрім цього, загін має кордон річковою ділянкою, а також частина держрубежу проходить по місцевості, що постраждала внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

За понад два десятки років 9 прикордонний загін неодноразово відзначався у затриманнях нелегальних мігрантів, контрабандних вантажів, порушників державного кордону та прикордонного режиму. Військовослужбовці забезпечували дотримання законодавства України як на лінії кордону, так і на території прикордоння. Проте повномасштабне вторгнення російських військ в Україну з території білорусі внесло свої корективи. Один зі шляхів окупантів на столицю пролягав через ділянку, яку охороняли прикордонні підрозділи загону. Захисники одними з перших прийняли бій із переважаючими силами противника та своїми рішучими діями вигравали час для проведення контрнаступальних дій Силами оборони України. І як наслідок злагоджених дій – ворога з півночі нашої Держави було вибито. Україна вистояла!

Проте загарбника ще не розбито. І сьогодні один з підрозділів загону мужньо виконує завдання із захисту суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України на східному напрямку, на одній з найгарячіших ділянок фронту, демонструючи високий професіоналізм та відданість Батьківщині. 

Персонал прикордонного загону одним із перших вибув на посилення кордону з росією та виконання завдань в складі зведених мотоманеврених груп та застав на ділянку Луганського й Донецького прикордонних загонів, які брали участь у проведенні Антитерористичної операції у 2014 році. Загалом за час проведення АТО та ООС понад 75% персоналу загону взяли у них участь. За самовіддане виконання поставлених завдань, проявлену при цьому ініціативу, майстерність, витримку та мужність особовий склад частини неодноразово заохочувався державними та відомчими нагородами.

Сьогодні персонал військової частини продовжує впевнено виконувати завдання з охорони та оборони державних рубежів України.

Вітаємо увесь персонал 9 прикордонного загону імені Січових Стрільців усіх часів з 22-ю річницею з дня створення військової частини!

Бажаємо усім вам та вашим рідним, міцного здоров’я, щастя, добробуту й Перемоги над ворогом! Натхнення та невичерпної життєвої енергії!

Слава Україні!

Слава легендарному 9 прикордонному загону імені Січових Стрільців!

 

Про загін.

Нагадаємо, свою діяльність прикордонний загін розпочав 20 червня 2021 року. Історія створення Житомирського прикордонного загону починається з часу коли на виконання Указу Президента України від 18.01.2001 року  №22/2001 «Про заходи щодо посилення боротьби з незаконною міграцією» Головою Державного комітету у справах охорони державного кордону була підписана Директива від 20 червня 2001 року № 075 «Про створення Житомирського прикордонного загону, як органу охорони державного кордону Прикордонних військ України з місцем дислокації м. Житомир».

Організацію роботи щодо формування органу охорони державного кордону було покладено на Командувача військ Північно-Західного напряму, яким 20 липня 2001 року було затверджено “План формування військової частини 1495». 8 серпня 2001 року першим заступником Голови Держкомітету було проведено службову нараду з надання практичної допомоги у формуванні управління Житомирського прикордонного загону, після чого було видано Розпорядження Державного комітету у справах охорони державного кордону України “Про заходи щодо розгортання 9 прикордонного загону”.

Місцем розташування управління військової частини було обрано корпуси й прилегла територія науково-дослідного Інституту хмелярства та дитячий садок Інституту сільського господарства “Полісся” міста Житомир.

Основним кадровим ядром, для формування управління та підрозділів прикордонного загону, став особовий склад військових частин Північно-Західного напряму прикордонних військ України.

10 липня 2001 року до місця дислокації управління прикордонного загону прибули перший начальник прикордонного загону та його заступники, які очолили початок формування управління прикордонного загону.

Для розгортання нових прикордонних підрозділів, в Київській області було направлено військовослужбовців спеціальної прикордонної комендатури “Овруч” Луцького прикордонного загону, яка з вересня 1992 року здійснювала охорону українсько-білоруської ділянки державного кордону на території Житомирської та Київської областей. 30 жовтня 2001 року зазначений підрозділ був переданий у підпорядкування Житомирського прикордонного загону.

1 листопада 2001 року загін розпочав охорону державного кордону у складі двох прикордонних комендатур “Іванків” та “Овруч”, загальною протяжністю кордону близько 416 кілометрів в межах Київської та Житомирської областей.

2 листопада 2002 року в урочистій обстановці Головою Держкомкордону було вручено Бойовий прапор прикордонному загону.

У січні 2003 року загін увійшов до штату Північного напряму надалі Північного регіонального управління.

Становлення і розбудова прикордонного загону тривала.

З метою приведення управлінської структури до загальноєвропейських стандартів, а також її оптимізації та запровадження співвідношення начальницького та рядового складу відповідно до стандартів НАТО, в грудні 2019 року загін став органом охорони державного кордону центрального підпорядкування. А з серпня 2020 у підпорядкування загону увійшла ділянка українсько-білоруського кордону в межах Рівненської області загальною протяжністю майже 220 км.

14 жовтня 2020 року з метою відновлення історичних традицій національного війська щодо назв військових частин, враховуючи бойові заслуги, мужність, високий професіоналізм та зважаючи на зразкове виконання поставлених завдань особовим складом, відповідно до Указу Президента України 9 прикордонний загін Державної прикордонної служби України отримав почесне найменування «імені Січових Стрільців».

На сьогодні 9 прикордонний загін імені Січових Стрільців займає гідне місце у виконанні завдань із забезпечення недоторканності державного кордону в системі Державної прикордонної служби України.

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси