500 діб життя

НАЗАД
08 липня 2023 08:48

Що може встигнути людина за пів тисячі діб свого життя?

Немовля – навчитися ходити і почати говорити, школяр – пройти курс професійного навчання, студент – написати магістерську роботу, науковець – зробити винахід, будівельник – збудувати будинок, водій – здолати сотні тисяч кілометрів шляху. Але це у мирному житті. 500 діб жорстокої війни можуть навчити всіх цих людей захищати свою країну зі зброєю в руках.

На жаль, це навчання пов’язане з постійними втратами, а ціна, яку платить український народ є непомірною. Та життя за будь яких умов перемагає.

Якщо говорити про 500 діб війни очима українських прикордонників то отримаємо дуже стислу оповідь на трьох тисячах аркушів. А щоб зрозуміти чого прикордонникам вдалося досягнути впродовж цих днів – потрібно перемножити умовні три тисячі аркушів на десятки тисяч особистих історій.

Прикордонники першими дали бій ворогу, адже вторгнення фактично почалося о 3.40 ранку 24 лютого 2022року, коли ворожа ДРГ відкрила вогонь по прикордонних нарядах відділу «Мілове» Луганського загону в районі населеного пункту Зоринівка. Менше ніж за годину о 4:30 місце розташування відділу прикордонної служби «Дніпровське», що на Чернігівщині зазнало обстрілу із застосуванням безпілотних літальних апаратів, на територію військового містечка впали до 10 вибухових пристроїв. Майже одночасно відбувся обстріл з РСЗВ району прикордонної комендатури поблизу населеного пункту Млачівка, що на Київщині. Далі ворог напав на пункт пропуску «Велика Писарівка» Сумського загону. Обстрілу з тимчасово окупованої території Криму зазнали КПВВ на адміністративній межі. Смертоносні артилерійські снаряди полетіли на відділи прикордонної служби «Веселе», «Вовчанськ», «Дергачі», «Тополі» «Золочів» на Харківщині.

Далі були обстріли вглиб території України по критично важливих об’єктах, під супровід яких розпочався захід на територію України колон ворожої техніки.

Всі прикордонні підрозділи, які перебували на охороні та обороні своїх ділянок кордону, почали вести маневрену оборону. Відбувалося перегрупування підрозділів ДПСУ. Під натиском переважаючих сил противника прикордонники вимушені були відійти від кордону і зайняти оборону на визначених рубежах. Підрозділи ДПСУ почали діяти за загальним задумом Генерального штабу та вживати вичерпних заходів щодо відсічі збройної агресії рф.

Прикордонники брали участь в обороні Києва, Чернігова, Сум, Харкова. У районі проведення ООС велись тяжкі бої за Мар’їнку, Солодке, Рубіжне та на інших напрямках.

1 прикордонний загін та 23 загін морської охорони 86 днів героїчно боронили Маріуполь.

Запеклі бої всіх Сил оборони України дозволили відкинути ворога та звільнити велику частину окупованих територій. На етапі відновлення контролю деокупованих ділянок державного кордону, головними завданнями Держприкордонслужби стали стабілізація обстановки у прикордонні, створення умов гарантованого виявлення підготовки до вторгнення противника, унеможливлення диверсій і терористичних актів.

Підрозділи Державної прикордонної служби, як складова Сил оборони, разом з іншими українськими захисниками продовжують боронити країну на всіх напрямках, де ведуться активні бойові дії.

І ми продовжуємо йти вперед попри всі складнощі – до нашої заповітної мрії Перемоги.

500 діб – в масштабах історії, здаються не таким вже й тривалим періодом, та для кожного окремого захисника, який без вагань під загрозою загибелі не злякався вказати курс російському воєнному кораблю, який до останнього набою боронив місто Марії, який раз за разом відбивав штурми Бахмута, який рятувався у справжнісінькому пеклі авіаційних нальотів і нищив ворожі літаки, який рятував людей і тварин у затопленому Херсоні… Для кожного з цих людей 500 діб – ціла вічність. Але вони знають за що вони боряться – за свободу і краще майбутнє для наших дітей.

Пам’ятаємо кожного, хто в цій боротьбі віддав найдорожче – своє життя. Безмежно цінуємо життя тих, хто й далі тягне на своїх плечах героїчну службу своєму народові. Віримо, що життя обов’язково переможе.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси