30 років на варті кордону – Сумський прикордонний загін відзначає День створення частини

НАЗАД
20 жовтня 2022 12:28

Сьогодні, 20 жовтня, виповнюється 30 років з дня створення Сумського прикордонного загону.

20 жовтня 1992 року, відповідно до розпорядження Президента України, з метою організації прикордонного контролю з республікою білорусь та російською федерацією, наказом Голови Державного комітету у справах охорони державного кордону України – Командувача Прикордонними військами України генерал-полковника Валерія ГУБЕНКА сформовано загін прикордонного контролю.

З того часу Сумський прикордонний загін вписує славні віхи у книгу історії охорони та оборони державного кордону. За роки й десятиліття неодноразово змінювались не лише організаційно-штатна структура загону, а й уся система охорони державного кордону України.

Вже 23 жовтня 1992-го на засіданні колегії Державного Комітету у справах охорони державного кордону України було призначено командування Сумського загону прикордонного контролю Південно-Східного напряму Прикордонних військ України. Загін очолив підполковник Юрій Лозинський.

Протягом листопада-грудня 1992 року прибували офіцери інших ланок управління, прапорщики та військовослужбовці строкової служби. Вирішувались питання щодо розміщення підрозділів в прикордонних районах Сумської області та в Конотопі.

25 грудня 1992-го в Сумській обласній державній адміністрації відбулася перша нарада, на якій було розглянуто питання організації прикордонного контролю в Сумській області і вже 3 січня 1993 року на ділянці загону були виставлені перші прикордонні наряди в пунктах пропуску «Зерново» та «Бачівськ».

За 30 років прикордонний загін пройшов тернистий шлях формування та виховав не одне покоління справжніх Героїв, демонструючи потужний потенціал безпеки держави та її кордонів.

У 2014 році прикордонники Сумщини разом з іншими побратимами стали на захист державного суверенітету та територіальної цілісності нашої держави.

Нині, в умовах повномасштабного вторгнення росії в Україну, ведення проти українського народу жорсткої війни, воїни Сумського прикордонного загону разом з іншими захисниками складових Сил оборони України мужньо протистоять російському агресору, разом з усім українським народом роблять свій вагомий внесок в наближення Перемоги.

Керівництво загону вітає увесь персонал, членів сімей, ветеранів-прикордонників з 30-ю річницею з дня створення військової частини! Дякуємо усьому персоналу загону за сумлінне і професійне виконання службових обов’язків, самовіддану щоденну працю на благо нашої рідної України.

Терпіння, незламності духу, мужності та відваги!

Також, у цей знаменний день, висловлюємо слова особливої вдячності і глибокої поваги ветеранам, які стояли біля витоків створення загону та розбудови державного кордону на Сумщині. Схиляємо голову перед бойовими побратимами, які віддали найдорожче – своє життя.

Український народ неодмінно здобуде Перемогу!

Слава Україні!

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси