2 липня – назавжди трагічний день для Донецького прикордонного загону

НАЗАД
02 липня 2020 10:35

Нині Тетяна Ломакіна інспектор прикордонного контролю відділу «Маріуполь» Донецького прикордонного загону, а у той роковий день вона несла службу в пункті пропуску «Новоазовськ».

2 липня 2014 року російсько-окупаційні війська з мінометів обстріляли пункт пропуску «Новоазовськ», що на кордоні з країною-агресором в Донецькій області.

Колеги згадують, що в цей трагічний день прикордонницям дозволили йти додому, однак Тетяна категорично відмовилася та залишилася на посту.

Якраз під час того, як Тетяна здійснювала оформлення пасажирського автобуса, що їхав з Росії до Молдови - почався мінометний обстріл.

Прикордонниця зазначає, що били бойовики прицільно саме по пункту пропуску.

Прилетіла міна. «Треба допомогти людям!», - перше, що промайнуло в голові Тетяни. 52-х пасажирів тоді врятувало тільки те, що міна не здетонувала. Далі – допомагали прикордонники.

«Двоє поранених прикордонників лежали непритомні біля шлагбауму», - згадує подальші події Тетяна. Вона не роздумуючи побігла до них. В темряві відшукала, але на жаль, одному вже було не допомогти... Тоді загинув прикордонник Володимир Пресняков.

Тетяна перев'язувала інших поранених. «Боятися було ніколи», - наголошує вона.

Старшим наряду в той день був Олег Семеновський. Він ще з кількома прикордонниками поїхали до вишки біля пункту пропуску та з початком обстрілу Семеновський дав команду повертатися назад. Автомобіль розтріляли. Водій, під час гальмування транспортного засобу нахилив голову, і кулі потрапили у підголовник сидіння. Дивом уцілілий він почав витягувати поранених. На жаль, рани Олега Семеновського були надто тяжкими, наступного дня він помер у лікарні.

Обстріли пункту пропуску «Новоазовськ» з боку сусідньої держави тривали. Ворожа артилерія била незважаючи на присутність у межах дорожнього коридору цивільних, яких рятували прикордонники.

А далі – вихід на підконтрольну Україні територію. Вихід не просто з пункту пропуску, з певної точки на карті – вихід з дому – з 11-річною донькою та маленькою валізою особистих речей.

Через вторгнення російських військ на територію України прикордонники втрачали свої будинки, їм довелося їхати в невідомість, аби зберегти власну честь і продовжити боротьбу за вільну Батьківщину.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси