18 серпня 2023 року видатному командиру Ігорю Момоту мало б виповнитися 58 років

НАЗАД
18 серпня 2023 14:03

Але доля легендарного генерала склалася трагічно.

На початку бойових дій у березні 2014 року Момот Ігор Федорович особисто очолив створену зі складу Головного центру підготовки особового складу мотоманеврену групу. З березня по червень 2014 року підрозділ вів активні бойові дії з оборони державного кордону України.

Ігор Момот в складних умовах проявляв особисту відвагу та героїзм. У пункті пропуску «Довжанський» під час намагань терористів звільнити затриманого керівника самопроголошеної луганської республіки Болотова, щоб виграти час для підходу резервів сил АТО, ризикуючи життям, Ігор Федорович сам на сам вийшов з гранатою без запобіжної чеки до терористів. З боку терористів було понад 200 бойовиків озброєних кулеметами, гранатометами та мінометами. Сміливий вчинок змусив терористів відступити та зберегти життя тридцятьом прикордонникам.

Завдяки вмілому координуванню Ігорем Момотом дій підрозділу, резервів та авіації Міністерства оборони України під час операції в районі населеного пункту Дякове було знищено керівників ворожого підрозділу та велику колону техніки, в якій терористи перевозили зброю й боєприпаси.

Наступного дня в схожій ситуації в районі населеного пункту Дмитрівка підрозділ Ігоря Федоровича захопив блокпост терористів. Згодом до блокпоста вийшла колона з території рф, в якій прикордонники захопили одного з помічників так званого «Стрелка» та зв’язкового офіцера ФСБ, помічника так званого «Беса». Полонених передали відповідним підрозділам СБУ.

На жаль, у липні 2014 року життя прикордонника обірвалось. 11 липня Ігор Федорович Момот героїчно загинув, виконуючи бойове завдання поблизу н.п. Зеленопілля під час обстрілу прикордонних підрозділів та підрозділів ЗСУ з РСЗВ БМ-21 «Град».

12 липня 2014 року Президент України посмертно присвоїв військове звання генерал-майора заступнику начальника Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України полковнику Ігорю Момоту.

Сьогодні до могили легендарного командира прийшли віддати шану близькі, товариші по службі й друзі. Герої не вмирають. Вони живі, доки живе пам’ять про них.

Вічна пам’ять Герою!

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси