У Києві відбулася Перша нарада представників національних інституцій України з питань РХБЯ ризиків

НАЗАД
24 лютого 2016 16:10

Учора, за ініціативи Адміністрації Держприкордонслужби та підтримки Представництва ЄС в Україні, в Києві відбулася Перша нарада представників національних інституцій України з питань зниження радіаційних,

Учора, за ініціативи Адміністрації Держприкордонслужби та підтримки Представництва ЄС в Україні, в Києві відбулася Перша нарада представників національних інституцій України з питань зниження радіаційних, хімічних, біологічних, ядерних ризиків, яку відкрив перший заступник Голови Держприкордонслужби Василь Серватюк. Цей захід розпочав новий етап спільної міжвідомчої роботи у контексті зниження РХБЯ ризиків в Україні, Європі та світі в цілому. 

На нараду були запрошені представники Міністерств закордонних справ, внутрішніх справ, охорони здоров’я, освіти, енергетики та вугільної промисловості, екології та аграрної політики, СБУ, Національної поліції, Національної гвардії, ДСНС, Державної інспекції ядерного регулювання, Державного агентства України з питань зони відчуження, Державної екологічної інспекції, Державної ветеринарної та фітосанітарної служб та Державної санепідемслужби. Також до участі у заході долучилися представники ЄС в Україні та Науково-дослідного інституту ООН з питань злочинності та юстиції (UNICRI), представники Грузії, Молдови та Сербії, які поділилися власним досвідом та успіхами своїх країн щодо запровадження Ініціативи ЄС та переваг, які вона надає активним учасникам.

Ініціатива ЄС «Центр передового досвіду щодо зниження радіаційних, хімічних, біологічних, ядерних ризиків» започаткована ще в 2010 році та  розроблена для співробітництва і координації між залученими державами та міжнародними установами з метою підвищення можливостей захищеності та ефективної боротьби з РХБЯ загрозами.

Виступаючи перед присутніми Василь Серватюк зауважив,  що «з моменту становлення Центру Україна не приділяла належної уваги Ініціативі. Також не була сформована національна цільова аудиторія міністерств та відомств. А відсутність національної групи експертів та контактної особи від України в Регіональному секретаріаті негативно впливала на оперативність прийняття рішень, що не давало змоги ефективно відстоювати інтереси України та приймати відповідні рішення».

Питання РХБЯ безпеки для України нині особливо важливе з огляду на те, що на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей є висока концентрація промислових об'єктів з радіоактивними та хімічними матеріалами, могильники радіоактивних відходів, що залишилися з радянських часів.

Перший заступник Голови прикордонного відомства додав, що «викликають занепокоєння постійні заяви Росії щодо розміщення в Криму та уздовж українсько-російського кордону ядерної зброї та засобів доставки».

Адміністрація Держприкордонслужби отримала доручення Уряду України виступити відомством, що виконує технічні функції національного контактного центру від нашої держави у Регіональному секретаріаті Ініціативи.

Учорашній  захід є першим етапом на шляху становлення партнерських стосунків українських відомств з європейськими та іноземними колегами, кінцевою метою якої є підвищення потенціалу у боротьбі із сучасними загрозами та готовності до врегулювання кризових ситуацій техногенного та природного характеру.

Під час наради Василь Серватюк подякував  Представництву ЄС в Україні та Науково-дослідному інституту ООН з питань злочинності та юстиції (UNICRI) за підтримку  в організації та проведенні Першої наради національних інституцій України з питань РХБЯ ризиків і  представникам Грузії, Молдови та Сербії.  

Учасники наради домовилися розвивати тісну співпрацю у цьому напрямку, створити національну групу експертів з питань РХБЯ ризиків та подальшого опрацювання національного плану дій з питань зниження радіаційних, хімічних, біологічних та ядерних ризиків.

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси