Щодо ситуації на кордоні з Росією та в АР Крим

НАЗАД
07 березня 2014 12:07

Державна прикордонна служба України продовжує виконувати свої обов’язки в умовах ускладнення військово-політичної обстановки в АР Крим та на українсько-російській ділянці кордону.

Державна прикордонна служба України продовжує виконувати свої обов’язки в умовах ускладнення військово-політичної обстановки в АР Крим та на українсько-російській ділянці кордону.

Ситуація в Азово-Чорноморському управлінні Державної прикордонної служби (підрозділи базуються в АР Крим) залишається напруженою, але контрольованою. Основні зусилля командування відомства та керівництва регіонального управління направлені на недопущення реагування на провокації з боку військових ЗС РФ та агресивно налаштованих прихильників так званого «кримського уряду», підтримання високого морально-психологічного стану особового складу, організації охорони кордону в умовах блокування підрозділів Держприкордонслужби України іноземними спецпризначенцями. Сьогодні Держприкордонслужбі вдалося зберегти корабельно-катерний склад морської охорони відомства (23 кораблі та катери передислоковані у порти Одеси та Бердянська), не допустити захоплення зброї та військової техніки в АР Крим, забезпечити високий морально-психологічний дух у військових колективах.

Разом з тим наразі заблокованими залишаються 11 підрозділів, що розташовані в АР Крим: управління Азово-Чорноморського РУ, Севастопольський загін морської охорони (ЗМО), Сімферопольський прикордонний загін, відділ прикордонної служби (ВПС) «Керч», мобільна застава «Масандра», ВПС «Євпаторія», ВПС «Сімферополь-авіа», ВПС «Щолкіно», Керченський ЗМО, ПТС «Мис-Фонарь», ВПС «Севастополь». Напруженою залишається ситуація у пункті пропуску «Крим». Практично щодоби має місце повне блокування російськими озброєними військовими у кількості до 150 осіб роботи пункту пропуску (склад прикордонного наряду у пункті пропуску – 15 осіб, значна частина з них жінки) для забезпечення безперешкодного провозу особового складу, зброї та військової техніки.

Персоналу АзЧРУ доводиться виконувати поставлені завдання в умовах колосального морально-психологічного тиску з боку представників спецслужб РФ. Їм погрожують фізичними розправами, дезінформують, залякують.

Щодо ситуації на сухопутній ділянці українсько-російського кордону. Охорона державного кордону на цьому сегменті здійснюється посилено. У тісній взаємодії зі співробітниками МВС, СБУ проводиться операція «Кордон». Її основна мета – недопущення провокацій на державному кордоні та недопущення проникнення на територію України осіб, що можуть брати участь у заходах по дестабілізації ситуації в країні. Спільними зусиллями лише за три минулі доби у перетині Державного кордону України відмовлено близько 1,5 тисячі громадянам Росії. 15 із них заборонено в’їзд на територію України. «Зелений кордон» посилено додатковими прикордонними нарядами, спільно з підрозділами ЗС України, МВС та СБУ здійснюється патрулювання на основних шляхах, що ведуть із дестабілізаційної зони – АР Крим.

Державна прикордонна служба України продовжує здійснювати заходи щодо організації охорони кордону в умовах присутності військового контингенту Росії у АР Крим та нарощування щільності охорони на інших ділянках.   

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси