Російські журналісти порушують правила перетину українського кордону та в стані сп’яніння не виконують вимог прикордонників

НАЗАД
16 квiтня 2014 10:26

Прес-служба Державної прикордонної служби України заявляє, що співробітники прикордонного відомства безпідставно не перешкоджає громадянам РФ перетинати державний кордон та виконує свої завдання відповідно

Прес-служба Державної прикордонної служби України заявляє, що співробітники прикордонного відомства безпідставно не перешкоджають громадянам РФ перетинати державний кордон та виконує свої завдання відповідно до чинного законодавства України. Проте у разі надання громадянами, незалежно від їхнього громадянства та професії, неправдивих відомостей та порушення порядку проходження прикордонного контролю, співробітники Держприкордонслужби мають право відмовити у перетині кордону.

Скарги російських мас-медіа, що їх представники не можуть вільно потрапити в Україну не в повній мірі відповідають дійсності. Причина непропуску полягає, перш за все в тому, що вони безвідповідально ставляться до порядку перетину українського кордону. Так, деякі журналісти надавали завідомо неправдиві відомості про мету та місце своєї поїздки. Інші навмисно намагалися ввести в оману інспекторський склад Держприкордонслужби. Були й такі, що за власним бажанням відмовлялися перетинати кордон. Відносно 1 громадянина РФ діяло доручення правоохоронних органів щодо заборони в’їзду на територію України.

Деякі представники російських ЗМІ, які встановленим порядком потрапляли на територію України, перебуваючи в прикордонні, порушували прикордонний режим та закони України.

Для прикладу, 13 березня, росіянина, який незаконно перетнув державний кордон та виявився журналістом російського видання «Аргументы и факты», затримали на ділянці відділу «Новоазовськ» на Донеччині. У закордонному паспорті 51-річного чоловіка не було відміток про перетинання державного кордону, а також не було імміграційної картки.

Інші 2 громадян Російської Федерації, які 19 березня прибули в аеропорт Донецька, не змогли надати чіткої відповіді про мету поїздки до України. Згодом порушники зізналися, що вони представники телеканалу «Росія-1» та їдуть у Донецьк для висвітлення політичних подій в Україні. Також громадяни зізнались, що отримали вказівки від свого керівництва не надавати правдиву інформацію про мету поїздки під час перетину кордону.

А от журналісти телеканалу «НТВ», яких виявили на ділянці відділу «Амвросіївка» Донецького загону, здійснювали відеозапис облаштування держрубежу та криками намагалися привернути до себе увагу місцевих жителів. Помітивши прикордонників, вони закрилися в автівці і лише після роз’яснення українського законодавства надали для перевірки свої документи. Один з них перебував у стані алкогольного сп’яніння та почав грубо висловлюватися в бік прикордонників і громадян України, при цьому вживаючи ненормативну лексику.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси