Звання Героїв України з удостоєнням орденів «Золота зірка»

НАЗАД
28 червня 2024 20:01

Згідно з Указами Президента України № 390 та 392 від 28 червня 2024 року два офіцери-прикордонники удостоєні найвищого звання Герой України (посмертно)

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові ордена «Золота Зірка» удостоєні полковник Андрій ЄФРОСИНЕНКО та капітан Сергій КИРИЛЕНКО.

З початку повномасштабного вторгнення військ російської федерації на територію України полковник Андрій Єфросиненко став на захист збереження територіальної цілісності України у складі 3 окремого стрілецького батальйону Добровольчого Українського Корпусу, а у травні 2022 року вирішив повернутися до лав Державної прикордонної служби України та долучився до особового складу прикордонного загону, який виконував завдання у найгарячіших точках війни.

Грудень 2022 року – Харківська та Луганська області, а у січні 2023-го полковник Андрій Єфросиненко керував штурмовими діями свого підрозділу поблизу Кліщіївки Бахмутського району Донецької області. Він допомагав пораненим побратимам і сам повертався на поле бою. У бойових протистояннях окупанти зазнали поразки і з втратами відступили. У лютому, в районі Соледара, очолювана ним розвідгрупа рознесла ворожий «опорник» на друзки.

Здобувши великий бойовий досвід Андрій зробив максимум, аби навчити особовий склад новостворених підрозділів 15 мобільного прикордонного загону Державної прикордонної служби України. А коли його підрозділ вирушив на виконання бойових завдань – він став пліч-о-пліч із побратимами на передній лінії оборони Куп’янського напрямку у Харківській області.

14 листопада 2023 року полковник Андрій Єфросиненко загинув у нерівному бою з ворогом, який розпочав штурм позицій українських прикордонників під прикриттям артилерії, двох БМП та танка.

Незважаючи на чисельну та технічну перевагу ворога, прикордонники дали гідну відсіч і змусили загарбників відступити, але, на жаль, великою ціною.

Полковник Єфросиненко Андрій Васильович був мудрим командиром, безстрашним воїном та гарною людиною. Його дії є яскравим прикладом особистого героїзму, любові до України та її народу, вірності військовій присязі.

Історія капітана Сергія Кириленка є не менш вражаючою, адже початок повномасштабного вторгнення ворога він зустрів у Маріуполі – у складі 23 загону морської охорони Державної прикордонної служби України.

У лютому-березні 2022 року у складі бойових груп Сил оборони України тримав оборону на околиці міста. Окрім бойових завдань, офіцер організував забезпечення підвезення гарячого харчування з польової кухні загону, сухі пайки, боєприпаси, медикаменти, продовольство, не лише воїнам української армії, а й містянам.

Завдяки правильно побудованим фортифікаційним позиціям прикордонники 6 діб стримували загарбників на околиці міста.

У ніч з 01 на 02 березня 2022 року завдяки вмілому використанню тепловізійної техніки капітан Сергій Кириленко виявив групу військовослужбовців російської федерації до 10 осіб, а потім разом з іншими захисниками ліквідував загарбників.

05 березня 2022 року капітан Сергій Кириленко за наказом командира 23 загону морської охорони Державної прикордонної служби України без втрат вивів групу прикордонників з повного оточення до пункту тимчасової дислокації.

Під час виходу із окупованого Маріуполя Сергій евакуював дві родини. Спочатку вивіз родину з двома маленькими дітьми до смт Мангуш Маріупольського району Донецької області, а потім ще одну родину з малолітньою дитиною евакуював до Запоріжжя. Розуміючи, що доведеться проїхати 22 блокпости, маючи при собі лише водійське посвідчення проявив військову кмітливість та під час допитів у підвалах окупантів, не розкрив своє завдання та не викрив позиції наших військових. Переміщуючись по території окупованій ворогом, капітан Сергій Кириленко фіксував місця дислокації ворожих російських військ та передав ці стратегічно важливі дані працівникам Служби безпеки України м. Запоріжжя.

21 червня 2023 року капітан Сергій Кириленко, з метою участі у контрнаступі, у складі зведеного прикордонного загону Державної прикордонної служби України вибув на Запорізький напрямок.

Уночі на 06 липня 2023 року Прикордонники разом із військовослужбовцями Головного управління розвідки Міністерства оборони України прорвали першу лінію оборони російських окупантів і впевнено продовжили контрнаступальні дії.

Капітан Сергій Кириленко прийняв рішення йти попереду побратимів. Під шквальними ворожими обстрілами офіцер увірвався на другу лінії оборони окупантів. Але від влаштованої ворогом пастки капітан Сергій Кириленко отримав тяжке поранення, втративши праву ногу вище коліна та суттєво пошкодивши ліву ногу, окрім того він отримав множинні осколкові поранення обох рук. Розуміючи, що в пастку можуть потрапити побратими, які рухались за ним Сергій самотужки вибрався із окопу щоб попередити про засідку, яку влаштував противник.

Мужні та самовіддані дії капітана Сергія Кириленка зберегли життя та здоров’я побратимам, які брали участь у штурмі ворожих позицій.

На вихідній межі капітану Сергію Кириленку продовжили надавати домедичну допомогу але, на жаль, він втратив критичний об’єм крові та помер на позиції.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси