За сприяння ОБСЄ експерти Держприкордонслужби поглибили знання у сфері кримінального аналізу

НАЗАД
25 вересня 2020 10:26

Цей захід є першим спеціалізованим тренінгом з розвитку спроможності експертів ДПСУ за напрямом «кримінальний аналіз», які заплановані в рамках Проєкту.

24 та 25 вересня 2020 року у рамках проєкту ОБСЄ «Підтримка Державної прикордонної служби України у запобіганні та боротьбі з незаконним обігом зброї, боєприпасів та вибухових речовин» відбувся онлайн-тренінг зі зміцнення спроможностей експертів Державної прикордонної служби України у сфері кримінального аналізу з питань, пов’язаних із протидією незаконному обігу зброї, боєприпасів та вибухових речовин.

Учасниками дводенного онлайн-заходу стали 30 кримінальних аналітиків ДПСУ із різних регіонів, серед яких 8 – жінки. Під час тренінгу експерти ДПСУ вдосконалили свої знання щодо різних можливостей використання ІТ інструментів у процесі збору конкретної інформації з відкритих джерел, а також її аналізу, зокрема, з використанням методології OSINT. Також кримінальні аналітики ДПСУ навчалися передовим практикам пошуку ознак незаконного розповсюдження зброї, боєприпасів та вибухових речовин у так званій «Темній мережі» Dark Net – навмисно прихованому кластері контенту у мережі Інтернет, потрапити в який можна за допомогою спеціальних прихованих програм. Цей кластер часто використовують незаконні угруповання, у т.ч. задля торгівлі зброєю, організації терактів та інших злочинних дій.

Тренінг розроблено у відповідності до навчальних потреб ДПСУ як результат тісної співпраці між представниками ДПСУ та національними і міжнародними експертами у сфері запобігання та протидії обігу зброї, боєприпасів та вибухових речовин. Його мета – покращити знання та навички кримінальних аналітиків ДПСУ у цій сфері із застосуванням найкращих міжнародних підходів та практик, а також сприяти зв’язкам та обміну досвідом між спеціалістами з кримінального аналізу у національному правоохоронному секторі.

«Переконані, що набуті знання допоможуть учасникам тренінгу більш ефективно збирати необхідну інформацію у мережі Інтернет та аналізувати відповідні дані. Це загалом сприятиме підвищенню спроможності Державної прикордонної служби України у здійсненні кримінального аналізу у сфері незаконного обігу зброї, боєприпасів і вибухових речовин, що відіграє важливу роль у протидії транскордонній організованій злочинності», – коментує тренінг національний спеціаліст Проєкту Вадим Макогон.

Цей захід є першим спеціалізованим тренінгом з розвитку спроможності експертів ДПСУ за напрямом «кримінальний аналіз», які заплановані в рамках Проєкту.

Проєкт впроваджується Координатором проектів ОБСЄ в Україні у рамках програми «Підтримка зміцнення потенціалу державних органів влади України у запобіганні та протидії незаконному обігу зброї, боєприпасів та вибухових речовин в усіх його проявах»,  яка реалізується за підтримки Європейського Союзу, Французької Республіки, Федеративної Республіки Німеччина, Литовської Республіки, Королівства Нідерланди, Королівства Норвегія, Республіки Польща, Словацької Республіки та Сполучених Штатів Америки впродовж 2019 – 2022 рр.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси