Як за 3 роки зробити кордон ефективнішим для міжнародного руху та торгівлі і водночас безпечнішим

НАЗАД
11 жовтня 2019 10:00

Учора відбулося засідання міжвідомчої робочої групи з питань інтегрованого управління кордонами (ІУК) під головуванням Дмитра Кулеби – Віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

На засіданні затвердили оновлений персональний склад цієї робочої групи та обговорили подальші кроки реалізації Стратегії ІУК. 

«Безвіз відкрив нам двері до Європейського Союзу. А запровадження інтегрованого управління кордонами зробить прохід через ці двері більш зручним та безпечним - як для наших громадян, так і для іноземних туристів та товарів», - заявив Дмитро Кулеба.

Держприкордонслужбу на цьому заході представляла група під керівництвом Першого заступника Голови відомства Володимира Нікіфоренка. Він наголосив, що для успішного втілення Стратегії ІУК потрібно детально і реалістично спланувати діяльність залучених структур. Адже ІУК передбачає взаємодію великої кількості інституцій та держав, спільний контроль, можливість зменшити час перетину кордону та протидіяти корупції.

Стратегією передбачено розроблення двох трирічних планів з її реалізації. Перший трирічний план – на 2020-2022 роки (як проєкт) представляли учора.

Робота над планом тривала з лютого цього року. Створювати його допомагали як представники різних державних інституцій, які є суб’єктами інтегрованого управління кордонами, так і іноземні експерти. Під координацією Міжнародної групи радників ЄС високого рівня та за підтримки Європейського агентства FRONTEX відбувалися наради в Офісі Консультативної Місії EUAM. Активну участь у розробці Плану взяла громадська організація «Європа без бар’єрів».

Документ вийшов масштабний і наповнений конкретними цілями та маркерами їх досягнення. План містить 9 стратегічних цілей серед яких міжнародна та внутрішньодержавна співпраця інституцій, які відповідають за пропуск та безпеку на кордоні. Також вони включають оптимізацію основних елементів прикордонної служби: контрольних процедур, охорону сухопутної і морської ділянок кордону, забезпечення ефективної протидії транскордонній злочинності правоохоронними органами тощо. Для реалізації цих стратегічних цілей визначено 26 завдань, виконання яких має забезпечити розвиток зовнішньоекономічних зв’язків та міжнародної торгівлі, сприяти переміщенню осіб і товарів через державний кордон та належній його захищеності.

Реалізація плану потребує більш як 1,5 мільярда гривень бюджетних коштів. Вони мають бути закладені в бюджет залучених держорганів. Також значну суму на реалізацію Стратегії інтегрованого управління кордоном планують отримати у якості міжнародної технічної допомоги.

Представлений сьогодні проєкт трирічного плану вже найближчим часом має пройти міжвідомче погодження. Після цього він буде поданий на розгляд Уряду.

Дмитро Кулеба поставив завдання членам групи прискорити погодження проєкту.

«Наші громадяни мають якнайшвидше відчути на собі, що таке європейські стандарти управління кордонами. Давайте користуватися на цьому шляху філософією амбітного реалізму: маємо амбітні цілі, але обираємо реалістичні шляхи для їхнього якнайшвидшого досягнення», - зауважив Віце-прем’єр-міністр.

Варто зазначити, що також учора в Адміністрації прикордонного відомства Перший заступник Голови Держприкордонслужби Володимир Нікіфоренко провів робочу зустріч з керівником відділу міграційної політики та співробітництва Міжнародного центру розвитку міграційної політики Мартайном Плюмом. Саме він був одним із представників від сторони ЄС на засіданні міжвідомчої робочої групи.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси