(ВІДЕО) Операція «Карпати-2021»: кількість затриманих нелегалів зросла вдвічі, контрабандних сигарет – у 1,8 рази

НАЗАД
10 серпня 2021 16:03

У пресцентрі Закарпатської ОДА відбулася пресконференція щодо проведення та результатів спільної прикордонної операції «Карпати-2021».

Операція триває з 4 липня у Чернівецькій, Закарпатській та Івано-Франківській областях, де спостерігалася значна активність протиправних елементів на кордоні. «Втім лідером з кількості протиправної діяльності особливо з переміщення тютюнових виробів є Чернівецька область. Спільними діями на цій ділянці вилучено 317 ящиків контрабандного тютюну, і 56 ящиків – в Закарпатській області», - зауважив під час пресконференції Олексій Гавель – перший заступник начальника Західного регіонального управління Держприкордонслужби - начальник штабу.

Полковник Гавель наголосив, що Сьогодні кримінальні елементи використовують всі можливі засоби для здійснення своїх злочинних задумів. Вони залучають малу та безпілотну авіацію, транспортні засоби високої прохідності, використовують радіоглушилки, фотопастки, щоб відстежувати прикордонні наряди, тепловізори, радіостанції тощо.

Під час СПО «Карпати» більш тісно здійснюється взаємодія з прикордонниками суміжних країн. Українські прикордонники відновили спільні патрулювання з колегами з Угорщини та Словаччини. Для більшої ефективності служби з румунською стороною узгоджено розміщення прикордонних нарядів у шаховому порядку.

Для ефективної протидії злочинності СПО «Карпати-2021» має широкий та тривалий комплекс заходів, як на кордоні, так і у тилових районах України. До неї залучені представники різних правоохоронних, силових, фіскальних органів України.

У рамках операції прикордонники вже виставили 577 нарядів спільних з представниками інших залучених органів. Вжиті заходи дали свої результати. В рамках СПО «Карпати-2021» за незаконний перетин кордону затримали 137 осіб, з них – 106 нелегальних мігрантів. Також під час операції виявили 7 автомобілів, що були викрадені, 54 чужих та недійсних документів, затримали товарів на понад 3,2 млн. грн. Олексій Гавель повідомив, що під час операції деякі показники значно зросли. «В період проведення операції «Карпати-2021», що стосується незаконних мігрантів, ця цифра зросла в 2 рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, а тютюнових виробів – в 1,8 рази», - сказав  перший заступник начальника Західного регіонального управління Держприкордонслужби.

За час проведення спільної операції також зафіксовано 25 випадків порушень повітряного простору. Протидіяти повітряним контрабандистам крім нарядів, допомагають представники опреативно-розшукових, аналітичних підрозділів, а днями для примусової посадки порушників кордону на літаку АН-2 Повітряні сили ЗСУ підіймали винищувач МіГ-29. Також із залученням авіації Держприкордонслужби виявлено місця, які контрабандисти можуть використовувати для зльоту та посадки малих та безпілотних літальних апаратів.

Наразі операція «Карпати-2021» триває. Залучені органи вже мають напрацювання, які в подальшому допоможуть ефективніше протидіяти злочинності на кордоні. «Ми вже напрацювали базу з іншими правоохоронними органами, з митними органами, зокрема щодо протиправних елементів, що використовують транспортні засоби на євробляхах. Також ми  нарощуємо сили і засоби в інженерному відношенні, щоб злочинність на кордоні була покарана», - сказав Олексій Гавель.

У конференції також брали участь заступник голови Закарпатської ОДА Ігор Шинкарюк, начальник відділу міграціної поліції ГУНП в Закарпатській області Михайло Густей та перший заступник командира батальйону Національної гвардії України Андрій Галицький.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси