В аеропорту «Жуляни» запрацювала система радіаційного контролю

НАЗАД
06 листопада 2013 10:46

В аеропорту «Жуляни» відбулось відкриття та  введення в експлуатацію системи радіаційного контролю. Вона була встановлена в рамках реалізації проекту міжнародної технічної допо

Учора в аеропорту «Жуляни» відбулось відкриття та  введення в експлуатацію системи радіаційного контролю. Вона була встановлена в рамках реалізації проекту міжнародної технічної допомоги «Запобігання розповсюдженню ядерних та інших радіоактивних матеріалів». В урочистих заходах взяли участь виконуючий обов'язки директора Міжнародно-правового департаменту Адміністрації Державної прикордонної служби України Володимир  Карась, заступник Посла Сполучених Штатів Америки в Україні Брюс Донахью, представник Міністерства енергетики США при Посольстві США в Україні Лаура Смайлі, генеральний директор компанії «Майстер-Авіа» Олексій Яковець та інші представники.

Співпраця між прикордонним відомством України та Міністерством Енергетики США щодо запобігання незаконному розповсюдженню ядерних та інших радіоактивних матеріалів у пунктах пропуску розпочалась ще в 2005 році. На сьогодні вже 51 пункт пропуску для перетину державного кордону облаштований стаціонарними та мобільними комплексами для виявлення ядерних та радіоактивних матеріалів «Янтар». Серед них 7 пунктів пропуску для авіаційного сполучення, 7 – для морського та 37 – для автомобільного. До вересня 2014 року передбачається облаштувати системами радіаційного контролю ще 14 пунктів пропуску.

«Зусилля Державної прикордонної служби України у сфері забезпечення, зокрема, радіаційної безпеки є елементом поступового та наполегливого виконання завдань визначених Президентом України та    Урядом  держави» - зазначив під час виступу Володимир  Карась. Також він додав, що загалом планами передбачено створення всеукраїнської мережі таких систем, яка буде охоплювати більше ста найважливіших міжнародних пунктів пропуску через державний кордон.

У свою чергу заступник Посла Сполучених Штатів Америки в Україні пан Донахью подякував прикордонникам за плідну та ефективну роботу з реалізації програми запобігання розповсюдженню зброї масового знищення в Україні.                  

  Наприкінці заходу усі учасники та гості мали змогу ознайомитись з технічними засобами, які використовуються прикордонниками та роботою системи радіаційного контролю.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси