Шосте засідання Керівного комітету проекту TWINNING – фінішна пряма

НАЗАД
25 квiтня 2018 10:49

24 квітня 2018 року відбулось шосте засідання Керівного комітету проекту TWINNING.

24 квітня 2018 року відбулось шосте засідання Керівного комітету проекту TWINNING. Окрім офіцерів Держприкордонслужби у заході взяли участь європейські експерти з Німеччини, Литви та Польщі, представники Представництва ЄС в Україні, Консультативної місії ЄС із допомоги в реформуванні цивільного сектору безпеки (EUAM) та Національного агентства України з питань державної служби.

На початку зустрічі начальник управління міжнародного співробітництва та євроінтеграції Олександр Панченко подякував всім присутнім за можливість реалізації цього проекту та коротко поінформував про досягнення прикордонного відомства України за звітний період.

Керівник проекту TWINNING від ЄС Томас Остеррот провів паралелі між марафоном (забігом на довгу дистанцію) та нашим проектом. Основним, на його думку, є правильна витримка темпу протягом усієї дистанції: «Не здаватися, знаходити мотивацію, адже основне, що має значення – це фінішна стрічка. Вже три чверті шляху нами пройдено, залишилось небагато. Ми впевнено наближаємося до завершення і досягнення основної цілі проекту – покращення спроможностей прикордонної служби, що в результаті сприятиме підвищенню рівня національної та міжнародної безпеки».

Інна Бєлобратова, завідувач сектору проектів міжнародного співробітництва Національного агентства України з питань державної служби, у свою чергу додала: «Всі заходи в рамках проекту проводяться вчасно та професійно. Більшість українських відомств знають про результати провадження вашого проекту. Серед TWINNING-проектів, які сьогодні тривають в Україні, ваш – один із дуже ефективних та успішних».

У ході засідання керівники усіх трьох компонентів TWINNING-проекту ознайомили присутніх із результатами роботи за звітний період та обговорили проведені заходи, серед яких тренінги, семінари та ознайомчі візити з питань виявлення підроблених документів та викрадених автомобілів. Основним здобутком робочого кварталу відзначено завершення написання проміжного звіту про стан виконання Концепції інтегрованого управління кордонами та Плану заходів з її реалізації у 2016-2017 роках, у рамках якого окреслено рекомендації, які можуть стати наступним планом дій для покращення системи інтегрованого управління кордонами в Україні(ІУК). Також було відзначено якісно організоване та проведене оцінювання вразливості системи прикордонного контролю, проведене за шенгенською методикою. Сьогодні вже є реальна оцінка та детальні розрахунки. Визначено пріоритети подальшої роботи. В першу чергу, це продовження роботи по створенню координаційної Міжвідомчої робочої групи вищого рівня. В цьому контексті Держприкордонслужба виступила з проханням перед європейською стороною щодо сприяння з свого боку у вирішенні питання з визначення українським Урядом очільника цієї групи.

Мартін Клаук, керівник оперативного відділу Представництва ЄС в Україні, відзначив: «Затрачено багато часу та зусиль, багато чого вже зроблено, однак важливим є довгостроковий ефект у діяльності служби після завершення проекту. Ми готові допомагати й надалі, готові на інші проекти, долучення європейських експертів допомагати не лише з проведенням тренінгів, оцінкою, а й зі стратегічних питань, у тому числі під час розробки нової стратегії інтегрованого управління кордонами(ІУК) на період 2020-2025 роки».

На завершення засідання керівник сектору представництва ЄС в Україні Стефан Далгрен підсумував, що цей проект є дуже добрим, змістовим та серйозно сприйнятим з обох боків: «Опрацьовано набагато більше, ніж було заплановано на початку. Проект з декількох елементів перетворився на масштабне інтегроване управління кордонами. Це не звичайний TWINNING, а такий, що пішов набагато дальше. Це вагомі аргументи для отримання підтримки з боку ЄС і в подальшому».

Наступне засідання керівного комітету проекту заплановано на початок липня, а вже у вересні цього року буде проведено останній захід першого компоненту, в рамках якого представників Держприкордонслужби поінформують як впроваджувати рекомендації після завершення проекту: чи то самостійно, чи за підтримки європейських експертів.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси