Протидія корупції починається з кожного з нас

НАЗАД
09 грудня 2023 10:05

Цього дня, 9-го грудня, починаючи з 2003 року у світі відзначають Міжнародний день боротьби з корупцією

В умовах військової агресії російської федерації проти України та у період дії правового режиму воєнного стану розв’язання проблеми корупції набуло особливого значення для українського суспільства.

Для Державної прикордонної служби України, на рівні з першочерговими завданнями охорони державних рубежів та забезпечення територіальної цілісності, запобігання та протидія корупції залишається одним з пріоритетних векторів діяльності.

З метою організації та забезпечення дієвого механізму запобігання та протидії корупції, а також на виконання вимог статті 19 Закону України «Про запобігання корупції» 7 березня поточного року у відомстві було прийнято нову Антикорупційну програму.

Антикорупційна програма Державної прикордонної служби України на 2023-2025 роки розроблена на основі результатів оцінених корупційних ризиків у діяльності відомства та з урахуванням міжнародних рекомендацій.

Нова Антикорупційна програма передбачає 8 стратегічних цілей та понад 160 заходів, спрямованих на вдосконалення системи запобігання і протидії корупції, забезпечення злагодженості та системності антикорупційної діяльності у відомстві та зниження корупційних ризиків під час реалізації особовим складом основних функцій покладених на Держприкордонслужбу.

Одним з показників ефективності реалізації антикорупційних заходів є припинення протягом поточного року 438 спроб надання прикордонникам неправомірної вигоди на суму 3 877 204 грн. Загалом з початку дії правового режиму воєнно стану зафіксовано 858 таких спроб на суму понад 8 млн. 800 тис. грн. У більшості випадків намагання підкупу правоохоронців чинили чоловіки призовного віку, які мали намір залишити територію України без належних документів, проте були й інші випадки. Так, до прикладу, в міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення  «Ужгород» жінка пропонувала прикордоннику 6 000 дол. США за надання дозволу на виїзд з України її чоловікові, який на паспортний контроль пред’явив недійсні документи про непридатність до військової служби.

За відмову від неправомірної вигоди впродовж року нагородами та грошовими преміями на загальну суму 374 700 гривень заохочено 166 військовослужбовців, які проявили нульову толерантність до корупції.

Натомість, недоброчесних прикордонників, які причетні до порушення антикорупційного законодавства, в усіх підтверджених випадках притягнуто до відповідальності у встановленому законом порядку. Виявлення ласих до «легких грошей» псевдо-правоохоронців стало можливим, в тому числі, завдяки активній роботі підрозділів внутрішньої та власної безпеки Держприкордонслужби.

Так з початку року, виявлено 29 фактів можливих порушень особовим складом прикордонного відомства антикорупційного законодавства. За зловживання службовим становищем та сприяння протиправній діяльності на кордоні затримано 24 військовослужбовці (з них: причетні до незаконного переправлення осіб призовного віку – 8 в/с, контрабанди тютюнових виробів – 3 в/с, незаконного переміщення товарів народного споживання – 1 в/с, сприяння у вирішенні питання переміщення по службі – 1 в/с, надання інформації про розміщення місць дислокації підрозділів – 6 в/с, намагались уникнути відповідальності шляхом впливу на представників Нацполіції – 4 в/с, одержання службовою особою неправомірної вигоди для себе – 1 в/с). Серед затриманих – 5 офіцерів та 19 військовослужбовців сержантського та рядового складу. До прикладу, серед них і військовослужбовець одного з підрозділів Одеського прикордонного загону, який погодився за 10000 доларів США сприяти у незаконному переправленні осіб через кордон.

15 прикордонників визнано винними у вчиненні корупційних правопорушень та притягнуто до кримінальної відповідальності. Рішенням суду призначені покарання у виді штрафів на суму понад 1 млн 200 тис. гривень, а також додаткові покарання: службове обмеження – 8 випадків, конфіскація майна – 2 випадки, позбавлення військового звання – 1 випадок, тримання у дисциплінарному батальйоні – 3 випадки та позбавлення волі з триманням у дисциплінарному батальйоні – 1 випадок.

У 4 випадках прикордонників притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушень, пов’язаних з корупцією та накладено штрафів на суму близько 15 тисяч гривень.

Аби підвищити ефективність заходів з протидії корупції, з вересня поточного року Держприкордонслужба однією з перших, з числа державних органів, була підключена до Єдиного порталу повідомлень викривачів». Також, з цією метою у відомстві забезпечено заходи щодо своєчасного декларування визначеної категорії особового складу.

Переймаючись про власне майбутнє, пам’ятайте, що протидія корупції починається з кожного з нас!

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси