Поліграфологи Держприкордонслужби беруть участь у курсі підвищення кваліфікації

НАЗАД
20 червня 2019 11:47

Курс підвищення кваліфікації підготовки поліграфологів силових структур України триває на базі Академії патрульної поліції.

Захід проходить за підтримки Посольства США в Україні та спеціалістів Американського Міжнародного Інституту Поліграфа. Разом з представниками Держприкордонслужби в навчанні беруть участь представники Національної поліції України, Національного антикорупційного бюро України та Національної гвардії України.

Метою нинішнього курсу є формування кадрового резерву тренерів, що зможуть в подальшому проводити базове навчання поліграфологів у своїх відомствах, а також розробка та публікація Методичних матеріалів для стандартизації та уніфікації процедури проведення тестувань за допомогою поліграфу у системі правоохоронних органів України. Тренерами для цього курсу були запрошені – американські поліграфологи Чак Слапскі та Роберт Фредерік.

Після закінчення навчання, яке розпочалося ще 20 травня та буде проходити до кінця липня, слухачі семінару отримають сертифікат від Американського Міжнародного Інституту Поліграфа. Серед учасників тренінгу були і спеціалісти Державної прикордонної служби, які після закінчення зможуть стати тренерами.

Варто також зазначити, що актуальність проведення психофізіологічних досліджень з використанням поліграфа в галузях безпекової, спеціальної (оперативної), правоохоронної діяльності підтверджується як міжнародним, так і вітчизняним практичним досвідом. Загальновизнаним є високий рівень ефективності використання поліграфу під час прийняття кадрових рішень, профілактики корупційних проявів та правопорушень в роботі з персоналом.

У прикордонному відомстві здійснення заходів із впровадження європейських стандартів щодо кадрових потреб органів та підрозділів Держприкордонслужби, а також удосконалення системи запобігання проявам корупції продовжується відповідно до Стратегії розвитку органів системи Міністерства внутрішніх справ України на період до 2020 року та Стратегії розвитку Державної прикордонної служби, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2015 р. № 1189-р.

В рамках виконання визначених завдань, з метою підвищення ефективності підготовки кадрових рішень, профілактики корупційним ризикам, запобігання корупції, конфлікту інтересів, забезпечення контролю за дотриманням правил щодо доброчесності особовим складом у Держприкордонслужбі, в лютому 2017 року у відомстві створено відділ поліграфологічних досліджень в складі Центру (а з 2018 року – Головного центру) профілактики корупційних ризиків та виховання доброчесності  і розпочато проведення кадрових опитувань з використанням поліграфа (скринінгових перевірок).

Загалом за період 2017-2019 років за підтримки та фінансування Посольства США в Україні офіцери відділу пройшли базові курси сертифікованого навчання з питань проведення психофізіологічних досліджень з використанням поліграфа, неодноразово брали участь в курсах підвищення кваліфікації з залученням провідних міжнародних спеціалістів.

В рамках міжнародної технічної допомоги (на безоплатній основі) Посольством США в Україні на потреби відділу передано 5 поліграфів.

Крім того, за підтримки Міжнародної організації міграції та Посольства США в Україні у 2017 році в Держприкордонслужбі розпочато пілотні проекти з реформування відомства –  «Нове обличчя кордону» та відбору до 10 окремого загону оперативного реагування, в рамках яких і проводяться кадрові (скринінгові) опитування.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси