«Нове обличчя керівного складу»: Прикордонники презентували парламентарям впровадження кращих практик прикордонного менеджменту

НАЗАД
18 листопада 2020 16:54

Під час засідання комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Державна прикордонна служба України презентувала впровадження кращих практик прикордонного менеджменту.

Сьогодні, 18 листопада, під час засідання комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Державна прикордонна служба України презентувала впровадження кращих практик прикордонного менеджменту, що передусім стосуються системи управління людськими ресурсами.

Мова йшла про започаткований прикордонним відомством міжнародний проєкт «Нове обличчя керівного складу». Наразі вже проведено 5 етапів відбору кандидатів на посади начальників прикордонних загонів, авіаційних та морських частин Держприкордонслужби, а також їх перших заступників та заступників. У них взяли участь 162 учасники. У результаті прозорого та об’єктивного оцінювання сформований рейтинг, з якого 33 учасники з найвищими балами уже призначені на керівні посади, 113 – внесені у кадровий резерв.

В онлайн-режимі до презентації долучилися партнери, які допомагали впроваджувати проєкт, це – Посольство США в Україні та Міжнародна організація з міграції.

Зокрема, Директор відділу технічної допомоги правоохоронним органам України Посольства США  Сара Лангенкамп зазначила, що Державна прикордонна служба є лідером серед правоохоронних органів України, що стосується інституційних реформ і зокрема розширення меж застосування змагального відбору та зауважила, що прикордонники зробили це за своєю власною ініціативою.

«Програма добору «Нове обличчя кордону» зарекомендувала себе як ефективний інструмент якісного відбору вмотивованих працівників, так і для найкращих змін у службі. Крім цього, постійне поліпшення якості особового складу покращує роботу відомства в цілому сприяє підвищенню рівня задоволеності громадян діяльністю служби», - зазначила вона і додала, що будуть раді співпрацювати з Комітетами ВР щодо підтримки ініціатив та реформ подібних до впроваджених в ДПСУ.

Керівник Програми управління міграцією і кордонами Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Франц Пруч зазначив, що Держприкордонслужба України продовжує рухатись шляхом реформ і наполегливо працює над запровадженням прозорих процедур призначення її командного складу.

«Хочемо висловити нашу високу оцінку відомству як справжньому флагману реформ і позитивних змін у секторі безпеки України», - сказав він.

Формувати механізм і критерії відбору партнери допомагали прикордонникам на основі найсучасніших практик роботи з людським ресурсами розвинених країн та компаній.

У свою чергу Голова Комітету Олександр Завітневич відмітив, що він особисто також вже мав можливість ознайомитися з процесом відбору в ДПСУ за цим проектом і оцінює його позитивно.

 У ході дискусії присутні активно ставили запитання щодо оцінки функціонування такої системи відбору і зацікавленості персоналу брати в ньому участь.

Перший заступник Голови Держприкордонслужби Володимир Нікіфоренко наголосив, що раніше кар’єрне зростання перспективних офіцерів могли стримувати безпосередні командири, бо не бажали втрачати з підпорядкування хороших фахівців. Натомість, були випадки, коли на вищі позиції призначали на підставі особистих відносин чи недобросовісного лобіювання. А проєкт НОКС став тим рішенням, яке дозволило об’єктивно вивчати рівень кожного кандидата на високу посаду. 

«Ми встановили чіткі правила, які унеможливили потрапляння до списку кандидатів з недостатнім рівнем підготовки, низькими морально-діловими та лідерськими якостями. А при наявності застережень щодо доброчесності та корупційних ризиків – кандидати взагалі не допускались до відбору», - сказав Володимир Нікіфоренко.

Він зауважив, що у відомстві проведена широка інформаційна кампанія, яка заохочувала перспективних офіцерів до участі у конкурсі та формувала довіру до таких призначень.

Присутній на заході Народний депутат Павло Сушко зазначив, що керівництво ДПСУ чітко визначило завдання для відомства розробити прозору і мотивовану систему призначення на керівні посади в органах охорони кордону, що наразі і зроблено.

«Реформа сприятиме створення сучасного ефективного правоохоронного Відомства і підвищенню до нього довіри», - наголосив Народний депутат, який також є членом колегії ДПСУ.

Також в рамках відбору діють відбірні комісії, до яких крім компетентних фахівців прикордонного відомства України, представників Прикордонної варти Польщі, Представництва МОМ в Україні, входять представники громадської організації.

Зокрема, Ірина Сушко, виконавча директорка ГО «Європа без бар'єрів», зазначила, що представлений проєкт – це тиха революція назустріч якісним змінам у сфері Державної прикордонної служби, коли йдеться про людський потенціал.

«Процедура відбору вибудувана у такий спосіб, що майже унеможливлює суб'єктивну оцінку членів конкурсної комісії. Цей відбір є підтвердженням того, що Державна прикордонна служба демонструє сьогодні високий рівень відкритості, прозорості і повністю відповідає принципам роботи реалізації стратегії розвитку інтегрованого управління кордонами», - додала вона.

У ході обговорення членами Комітету наголошувалося, що це готовий пакет реформ, який можна розглядати для адаптації та поширення і на інші міністерства та відомства сектору безпеки та оборони.

«Я переконаний, що впровадження нової формації керівників та підбір найкращих кандидатів для призначення на ключові посади, посилить позиції Служби на шляху до створення сучасного правоохоронного відомства та забезпечить зростання рівня довіри українського суспільства до Державної прикордонної служби України», - зазначив Володимир Нікіфоренко.

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси