Митцям вручили «Смарагдову ліру»

НАЗАД
29 травня 2014 17:52

З 2007 року Держприкордонслужбою України відзначаються митці, які старанно та вміло створюють в літературі й мистецтві високохудожній образ військовослужбовця – захисника державного кордону.

З 2007 року Держприкордонслужбою України відзначаються митці, які старанно та вміло створюють в літературі й мистецтві високохудожній образ військовослужбовця – захисника державного кордону. Нинішнього року почесні «смарагдові» нагороди також знайшли своїх власників.

За п’ять років існування премії «Смарагдова ліра» участь у конкурсі взяли 2500 митців. Серед них – 92 лауреати національних і міжнародних конкурсів, 86 членів національних творчих спілок, 38 – володарі почесних звань України в галузі культури й мистецтва.

До рук членів журі нинішнього року потрапило близько трьохсот художніх творів, кращі з яких уже подавалися на розгляд комісії з присудження премії. Отож, у підсумку було визначено лауреатів «Смарагдової ліри».

Так, високо оцінено музику до циклу пісень про вітчизняних прикордонників, створену співаком і композитором Олесем Колядою. За майстерне виконання тематичних пісень про українських «зелених кашкетів» у тій же номінації «Музика» нагороджено гурт військово­патріотичної пісні «Оршанець» Навчального центру Держприкордонслужби (керівник Валентин Дудка). Підполковник Андрій Панасюк – цьогорічний лауреат номінації «Образотворче мистецтво» (живопис і графіка) за створення картин із прикордонної тематики. Особливо відзначило журі лауреата цієї ж номінації, але вже в напрямку «скульптура, оздоблювальні та монументальні роботи» полковника Олександра Филя. Він створив красномовні оглядові зали експозицій Центрального музею Державної прикордонної служби України та художньо його оформив. За оперативне та об’єктивне висвітлення питань посиленої  охорони українського держрубежу та діяльності відомства в цілому кореспондент «Телевізійної служби новин» телеканалу «1+1» Олександр Загородний став лауреатом у номінації «Журналістика». У номінації «Художня література» кращим визнано підполковника запасу Віталія Агафонова, за книгу «Луганщина пограничная» про становлення прикордонних підрозділів на Луганщині, луганчан-прикордонників, а також хронологію битв 95-го прикордонного загону в 1941 році. Оксана Городинська, директор Могилів-­Подільського будинку народної творчості, заслужений працівник культури України, член Національної спілки майстрів народної творчості за багаторічну співпрацю у сприянні організації та проведенні культурно-­просвітницьких заходів естетичного виховання для персоналу Служби  відзначена в номінації  «Культурно-­шефська робота». За неповторні хореографічні постановки, що увійшли до репертуару Академічного ансамблю пісні і танцю України  ДПСУ в номінації «Хореографія» свою заслужену нагороду отримала Катерина Водзянська. За документальний фільм з нагоди 25-­річчя виводу радянських військ з Афганістану (прикордонний аспект) та серію телепередач «Кордон держави» лауреатом номінації «Кіно» стала керівник документальних проектів студії­ продакшн «Альма­плюс» Олена Вавілова. За низку фільмів про діяльність Національної академії ДПСУ та навчальний процес з підготовки офіцерів­-прикордонників нагорода знайшла свого героя – генерального директора обласної державної телерадіокомпанії «Поділля­центр» Олену Павлюк.

 

Фотозвіт

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси