Інтегроване управління кордонами: Уряд схвалив план на три роки

НАЗАД
20 листопада 2019 16:22

Сьогодні Кабінет Міністрів України провів засідання, присвячене європейській та євроатлантичній інтеграції нашої Держави.

На цьому заході серед іншого Уряд ухвалив розпорядження «Про затвердження Плану заходів на 2020-2022 роки щодо реалізації Стратегії інтегрованого управління кордонами на період до 2025 року».

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук пояснив мету реалізації такого плану: «Щоби не кожен орган державної влади будував сам собі систему роботи з кордоном, а для того, щоб вони взаємодіяли між собою і окремі функції здійснювали спільно. Це допоможе економити кошти платників податків», - наголосив глава Уряду.

«Насправді – це важливий та дуже складний процес, який сприятиме досягненню однієї з цілей Уряду – забезпечення вільного руху між Європейським Союзом і Україною», - прокоментував цю подію Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба. Як очільник міжвідомчої робочої групи з питань інтегрованого управління кордонами, він підкреслив, що інтегроване управління кордонами перетворить кордони на простір можливостей для вільних подорожей.

«Перетин кордону має стати простою та швидкою процедурою для доброчесних мандрівників і підприємців, розширити можливості для розвитку всіх видів туризму, ділових і культурних зв’язків, сприяти інтеграції України до європейського простору», - сказав Дмитро Кулеба

Заступниця міністра внутрішніх справ України Тетяна Ковальчук пояснила, що Стратегія інтегрованого управління кордонами – це черговий крок до того, щоб український кордон був прозорим для всіх служб, чия діяльність пов’язана з його перетином, комфортним і зручним для всіх, хто його перетинає або переміщує товари, і, звичайно, безпечним.

«Держприкордонслужба досягає європейських стандартів у сфері інтегрованого управління кордонами. Прийнятий документ - це наповнення реальним змістом прийнятої раніше Стратегії. Він дозволить створити в Україні такий механізм роботи на кордоні, який забезпечить розвиток зовнішньоекономічних зав’язків та міжнародної торгівлі, спростить і прискорить контрольні процедури при перетині державного кордону з дотриманням прав людини, сприятиме законному переміщенню осіб і товарів через державний кордон та високого рівня його захищеності», - наголосила заступниця міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук.

Варто зауважити, що план, який сьогодні затвердив Уряд, розробляли з лютого цього року. Створювати його допомагали як представники різних державних інституцій, які є суб’єктами інтегрованого управління кордонами, так і іноземні експерти. Під координацією Міжнародної групи радників ЄС високого рівня та за підтримки Європейського агентства FRONTEX відбувалися наради в Офісі Консультативної Місії EUAM. Активну участь у розробці Плану взяла громадська організація «Європа без бар’єрів».

Документ вийшов масштабний і наповнений конкретними цілями та маркерами їх досягнення. План містить 9 стратегічних цілей, серед яких міжнародна та внутрішньодержавна співпраця інституцій, які відповідають за пропуск та безпеку на кордоні. Також вони включають оптимізацію основних елементів прикордонної служби: контрольних процедур, охорону сухопутної і морської ділянок кордону, забезпечення ефективної протидії транскордонній злочинності правоохоронними органами тощо. Для реалізації цих стратегічних цілей визначено понад 60 конкретних кроків, виконання яких має забезпечити розвиток зовнішньоекономічних зв’язків та міжнародної торгівлі, сприяти переміщенню осіб і товарів через державний кордон та належній його захищеності.

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси