Голова Держприкордонслужби Микола Литвин зустрівся з Главою Представництва ЄС в Україні

НАЗАД
16 квiтня 2014 08:36

Голова Державної прикордонної служби України Микола Литвин зустрівся з Главою Представництва ЄС в Україні Яном Томбінські. Під час зустрічі вони обговорили перспективи співпраці з ЄС.

Вчора Голова Державної прикордонної служби України Микола Литвин зустрівся з Главою Представництва ЄС в Україні Яном Томбінські. Під час зустрічі вони обговорили перспективи співпраці з ЄС у зв’язку з загостренням ситуації на державному кордоні та всередині країни.

Микола Литвин подякував пану Томбінські за можливість обговорити питання співробітництва та раніше надану підтримку в запровадженні європейських стандартів прикордонного менеджменту. Зокрема наголошувалося, що у період з 2005 до 2013 років Державна прикордонна служба спільно з Представництвом ЄС в Україні реалізувала 18 проектів міжнародної технічної допомоги на загальну суму майже 54 мільйони євро.

Під час зустрічі керівник прикордонного відомства ознайомив пана Томбінські з ситуацією на державному кордоні та з заходами, які вживаються Держприкордонслужбою України з посилення охорони держрубежу.

Голова Держприкордонслужби розповів, що з метою недопущення подальшої ескалації ситуації на кордоні прикордонниками здійснюється посилена охорона кордону та посилений прикордонний контроль, а прикордонні підрозділи на цих напрямках збільшені  резервами з інших ділянок кордону та доукомплектовані за рахунок мобілізаційного резерву держави.

Найбільш складною обстановка залишається на кордоні з Росією та на придністровському сегменті кордону з Молдовою. Прикордонниками фіксуються масові спроби в’їзду в Україну радикально налаштованих громадян Росії. З початку заходів відмовлено у в’їзді в Україну 12 тисячам  громадянам Росії, виявлено 125 радикально налаштованих громадян РФ.

На запитання Глави Представництва ЄС в Україні про те, яку допомогу на сьогодні потребують українські прикордонники, йому були надані конкретні пропозиції вкрай необхідних засобів для ефективної охорони кордону в нових дуже складних умовах. Справа в тому, що останні роки Держприкордонслужба України ефективно розвивалася за стандартами європейської правоохоронної структури і була за визнанням самого Яна Томбінські «зразковою моделлю співпраці силових структур України з ЄС». Однак виникла зовнішня загроза, на яку не очікували ні в Україні, ні в Європі, і зараз пріоритети треба терміново змінювати.

Українські прикордонники розраховують на реальну допомогу з боку своїх європейських партнерів у вигляді різних засобів - індивідуального захисту, екіпіровки для персоналу, броньованих автомобілів, позашляховиків тощо. Перш за все це необхідно для оснащення та укомплектування персоналу, який додатково прибув за оголошеною мобілізацією.

У свою чергу Глава Представництва ЄС в Україні пообіцяв всіляку допомогу прикордонникам та запевнив, що найближчим часом до України приїдуть спостерігачі ЄС з активним мандатом для оцінки ситуації та визначення потреб необхідних для охорони державних рубежів у сьогоднішніх умовах. 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси