Голова Держприкордонслужби Сергій ДЕЙНЕКО інспектує Морську охорону

НАЗАД
01 лютого 2020 13:02

В рамках робочої поїздки у південний регіон Голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко перевірив організацію охорони морського кордону та діяльність підрозділів Морської охорони.

Керівник Регіонального управління Морської охорони Олег Костур доповів про результати оперативно-службової діяльності, перспективний план робіт та реальний хід розгортання самого управління і новостворених підрозділів.

Як відмічалося, всі показники результативності застосування корабельно-катерного складу Морська охорона збільшила в порівнянні із 2018 роком. Кількість виходів в море зросла майже в півтора рази, при цьому, відповідно, забезпечено проходження понад 60 тис. морських миль кордону, територіального моря, економзони, у порівнянні із майже 40 тисячами.

Проконтрольовано порядок перебування та плавання майже 12,5 тис. суден та плавзасобів, понад 1000 з яких оглянуто. Для забезпечення максимальної ефективності цієї роботи, Регіональним управлінням Морської охорони напрацьовуються напрями взаємодії та впроваджуються нові технології із залучення супутникових систем висвітлення надводної обстановки у виключній (морській) економічній зоні, а також і в Азовському морі.

Враховуючи, що персонал Морської охорони продовжує виконання бойових завдань у складі Об’єднаних Сил в Азовському морі, а також ризики й імовірність агресивної поведінки порушників прикордонного законодавства на морі, керівництво РУМО озвучило пропозиції щодо конкретних заходів із вдосконалення та розширення системи бойової підготовки персоналу Морської охорони. Голова Служби підтримав цю ініціативу і звернув увагу на необхідність нарощення рівня підготовки не тільки молодшого персоналу, а й офіцерів, в тому числі і на базі Навчального центру.

Наразі Морська охорона опрацювала питання розвитку навчально-тренувальної бази. Йдеться і про плавучий навчально-тренувальний комплекс водолазної підготовки, комплекс для підготовки відділів спеціальних дій (критий стрілецький тир, полігон для відпрацювання дій оглядових груп в приміщеннях суден, водна смуга перешкод, берегова смуга перешкод), навігаційний тренажер, навчальний полігон боротьби за живучість. Всі ці проекти мають бути реалізовані в рамках Програми розвитку Морської охорони та за підтримки міжнародних партнерів.

На стоянці корабельно-катерного складу Сергій Дейнеко і Олег Костур обговорили особливості та порядок робіт з підготовки і будівництва службових, технічних об’єктів для забезпечення діяльності загонів Морської охорони: Центрів логістичного й технічного забезпечення в Одесі, Маріуполі, Бердянську, комплексу будівель для розташування реформованих відділів спеціальних дій та дивізіонів катерів Морської охорони.

Йшлося і про перспективи оновлення корабельно-катерного складу. Нещодавно прикордонники отримали два швидкісних малих катери «Бріг» нового покоління для спецпідрозділів, а 27 одиниць корабельно-катерного складу пройшли ремонт. У поточному році заплановано проведення ремонту понад 50 кораблів, катерів та суден забезпечення.

«Це дуже ґрунтовний і правильний підхід, – зазначив Голова Служби, – свідоме, дбайливе і якісне утримання того спадку, що ми дістали, дозволяє нам служити і захищати кордон сьогодні. Але ми не повинні зупинятися у розвитку, необхідно нарощувати нашу співпрацю з іноземними партнерами, знаходимо підтримку і в українських виробників". Він висловив впевненість, що найближчим часом Морська охорона поповниться новими сучасними бойовими одиницями.

Також у рамках роботи в південному регіоні Голова Держпкриордонслужби проінспектував підрозділи Одеського прикордонного загону – відвідав пункт технічного спостереження «Григорівка», побував у відділі прикордонної служби «Південний», який дислокується у Морському торгівельному порту «Южний», ознайомився з особливостями прикордонного контролю, який здійснюється в пункті пропуску для міжнародного морського вантажного сполучення «МТП «Южний» і пункті контролю «Визирка».

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси