(ВІДЕО) ДПСУ разом з Програмою з питань експортного контролю та безпеки кордонів (EXBS) США розбудовують потенціал морської прикордонної безпеки

НАЗАД
07 вересня 2021 16:27

Більше 18 років Державна прикордонна служба співпрацює з міністерствами та відомствами США, серед яких провідне місце займає Програма з питань експортного контролю та безпеки кордонів.

Співпраця суттєво посилилась після агресії Російської Федерації у 2014 році, коли наші американські колеги підтримали Україну у непростий час боротьби за свободу.

Співробітництво прикордонного відомства з партнерами спрямоване на підвищення ефективності протидії незаконній діяльності на кордоні, припинення контрабанди, незаконного переміщення зброї масового ураження, а також посилення потенціалу морських підрозділів.

Нині активно реалізується міжнародний проект з розбудови потенціалу морської прикордонної безпеки Програми з питань експортного контролю та безпеки кордонів (EXBS) Бюро з питань міжнародної безпеки і нерозповсюдження Державного департаменту США, що підвищить можливості виконання завдання з охорони кордону в морі.

Як зазначає представник програм нерозповсюдження (ISN/NP) в Бюро міжнародної безпеки та нерозповсюдження Державного департаменту США Філліп Долліфф, постійна агресія Росії в Азовському та Чорному морях загрожує територіальній цілісності, суверенітету та економіці України.

«Підтримка Сполученими Штатами територіальної цілісності та суверенітету України залишається непохитною», – наголосив він.

Водночас Голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко відзначив, що кроки співробітництва дозволяють розгортати нові підрозділи, навчати персонал за стандартами НАТО, зводити надсучасні військові містечка з максимальною мобільністю і функціональністю.

«Тільки за останній рік наші підрозділи отримали сучасне оглядове спорядження та обладнання для підводних робіт на суму – понад 30 млн грн», – додав Сергій Дейнеко.

«Нашою головною задачею є робота зі стратегічним управлінням контролю торгівлею, допомагаючи іншим країнам, а починаємо ми її з забезпечення безпеки кордонів», – сказав Радник Посольства США в Україні Кевін Кільєр.

Підрозділи спеціальних дій отримують найсучасніше обладнання, що дозволяє ефективно боротись із загрозами, брати участь у спеціальних заходах, зберігаючи життя та здоров’я персоналу.

Розвиваючись, Морська охорона посилює вже існуючі підрозділи цього типу та створює нові. При цьому, облаштовуючи пункти базування нового зразка за сучасними стандартами Берегових охорон провідних країн світу, передбачається і логістична компонента, і технічна, і адміністративна, і побутово-соціальна.

В перспективі – нові масштаби, як, наприклад, проєкт із створення центру швидкого реагування на обстановку та технічної підтримки для Морської охорони в Одесі, вартістю 12 млн доларів. А також розгортання і облаштування нових пунктів базування Дивізіонів Морської охорони на Чорному морі та на Дунаї.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси