Державна прикордонна служба України закликає громадян дотримуватись прикордонного законодавства під час збору дикоросів

НАЗАД
13 липня 2017 12:14

Сезон збору дикоросів є дуже актуальним для жителів Волині та Рівненщини. Кожного року до цього залучається велика кількість населення, в тому числі і дітей.

Сезон збору дикоросів є дуже актуальним для жителів Волині та Рівненщини. Кожного року до цього залучається велика кількість населення, в тому числі і дітей. Для мешканців прикордонних населених пунктів, що розташовані поблизу українсько-білоруського кордону, сезонний збір дикоросів є особливим в питаннях дотримання прикордонного режиму та недопущення порушень державного кордону.

Поряд із законослухняними та уважними жителями прикордоння, які дотримуються законодавства з прикордонних та природоохоронних питань, є й ті, що ігнорують вимоги. Одні незаконно перетинають кордон повз встановлених місць та пунктів пропуску, намагаючись скоротити шлях. А інші, не дивлячись на те, що на всій українсько-білоруській ділянці державна межа позначена на місцевості прикордонними стовпами, інформаційно-поперджувальними знаками «Увага! Державний кордон України. Прохід заборонено», збирають дикороси безпосередньо біля кордону та за своєї неуважності порушують його режим.

Лише з початку сезону збору дикоросів за 12 днів липня прикордонниками Луцького загону з профілактичною метою та відповідними роз’ясненнями законодавства було повернуто від державного кордону 95 осіб. Крім цього, білоруськими колегами з Пінського прикордонного загону затримано за незаконне перетинання держрубежу 10 наших співвітчизників, двом з яких ще не виповнилось 16 років. За інформацією білоруських прикордонників вісьмох дорослих громадян України притягнуто до адміністративної відповідальності згідно діючого законодавства Республіки Білорусь, в тому числі і у вигляді депортації. Крім цього, після передачі правопорушників українській стороні, їх притягнуто до адмінвідповідальності за порушення прикордонного законодавства України. 

Державна прикордонна служба України нагадує громадянам, що відповідно до українського законодавства за незаконне перетинання або спробу незаконного перетинання державного кордону України наступає адміністративна відповідальність, яка тягне за собою накладання штрафу від ста до двохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1700 - 3400 грн.) або адміністративний арешт на строк до 15 діб, а якщо такі дії вчинені групою осіб або особою, яку потягом року було піддано адміністративному стягненню, тягне за собою накладання штрафу від двохсот до п’ятисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3400 - 8500 грн.).

Відповідно до законодавства Республіки Білорусь за порушення державного кордону наступає як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси