Бій за пункт пропуску «Маринівка»: події, які залишаться в історії України назавжди

НАЗАД
05 червня 2018 16:19

Чотири роки тому, 5-го червня 2014-го, військова техніка під російськими прапорами та бойовиками незаконно перетнула кордон України та напала на пункт пропуску «Маринівка», де несли службу з охорони державного кордону прикордонники Донецького загону.

Чотири роки тому, 5-го червня 2014-го, військова техніка під російськими прапорами та бойовиками незаконно перетнула кордон України та напала на пункт пропуску «Маринівка», де несли службу з охорони державного кордону прикордонники Донецького загону.

Вантажні «КамАЗи», БТРи та легкові автомобілі з озброєними російськими бойовиками, то з'являлися в полі зору, то зникали, виринаючи з-під пагорбів та, зупинившись за кілька сотень метрів від кордону, розвернули бойовий порядак та почали розстрілювати, а згодом штурмувати пункт пропуску Маринівка». На допомогу російсько-терористичним військам на напрямку «Торез-Сніжне» з території України прибули найманці та зрадники країни, аби захопити пункт пропуску.

Та вороги, самі не очікуючи того, отримали гідну відсіч – адже військовослужбовці Державної прикордонної служби не лише втримала оборону, а й відразу знищили один «КамАЗ» терористів, який заїхав на територію України. Продовжуючи бій, який тривав не одну годину, та аби стримати противника – прикордонники, коли закінчувалися набої, підпалили суху траву, вогонь якої стримав на деякий час російських нападників.

Бойовиків, що намагалися подолати українських прикордонників було значно більше (близько 200 осіб), переважали вони також зброєю і технікою. Однак у них не було головного - високої мети – захистити свою Батьківщину.

З боку прикордонників під час бою за пункт пропуску «Маринівка» 5 українських захисників дістали поранення, однак навіть пораненими продовжували вести бій, тільки-но отримавши першу допомогу.  

Під час бою українська військова авіація, яка прибула на підмогу, двічі завдавала вогневі удари по озброєним формуванням, що намагалися прорватись в Україну. До того ж до пункту пропуску на допомогу прикордонникам висунувся зведений загін Держприкордонслужби та Збройних сил України.   

Загалом під час бою було знищено техніку ворога - автомобіль «Урал», 2 автомобілі «КамАЗ», 1 БТР  та велику кількість одиниць зброї. Розбиті російські терористи почали втікати на територію РФ. Згодом повідомлялося про щонайменше 16 знищених нападників. 

Після 16-годинного бою з терористами перемога дісталася військовим України.

Це був лише перший з серії боїв за стратегічно важливий пункт пропуску на кордоні між Україною та Росією. Загалом бої тривали з 5 червня по 14 серпня 2014 року. 14 серпня 2014 року пункт пропуску перейшов під контроль російських терористів.

Але той перший, переможний для нас бій, зостався в пам'яті, як і героїзм прикордонників, які стали на священний захист кордону України. 

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси