Заява Державної прикордонної служби України з приводу порушення Російською Федерацією норм міжнародного Морського права

НАЗАД
17 липня 2016 14:28

На виконання доручення Президента України, у зв’язку з подіями в Туреччині, Державною прикордонною службою продовжується виконання цільових заходів з посилення охорони державного кордону та захисту інтересів України в її виключній (морській) економічній

На виконання доручення Президента України, у зв’язку з подіями в Туреччині, Державною прикордонною службою продовжується виконання цільових заходів з посилення охорони державного кордону та захисту  інтересів України в її виключній (морській) економічній зоні.  

16-17 липня цього року кораблем Морської охорони Держприкордонслужби у взаємодії з літаком Військово-Морських Сил ЗС України виявлено та задокументовано факт відбуксирування самопідйомної бурової установки (СПБУ) «Сиваш» з рейду порту н.п. Чорноморське (тимчасово окупована територія АР Крим) в район Голіцинського газового родовища, яке розташоване у В(М)ЕЗ України.

Зазначимо, що у 2014 році вказана платформа, яка належить ДАТ «Чорноморнафтогаз», була незаконно захоплена Російською Федерацією під час анексії Криму.

Дана діяльність пов’язана з продовженням РФ незаконних розвідувально-бурових робіт на морському шельфі України, що є грубим порушенням норм Конвенції ООН з морського права та Закону України «Про виключну (морську) економічну зону України».

Екіпажам буксиру та СПБУ «Сиваш» було наголошено про виявлені порушення та відповідальність за незаконне здійснення будь-якої діяльності у В(М)ЕЗ України.

При обстеженні району родовища на бурових установках та платформах прикордонники зафіксували перебування озброєних осіб.

За фактами порушення міжнародного Морського права та законодавства України поінформовано зацікавлені Міністерства та відомства. Наразі Міністерство закордонних справ України готує ноту, яка буде офіційно доведена Російській Стороні. 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси