Верховна Рада прийняла законопроект з удосконалення заходів протидії нелегальній міграції та іншим правопорушенням у прикордонній сфері

НАЗАД
27 лютого 2018 14:11

Верховна Рада України схвалила проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прикордонної безпеки держави». Рішення підтримали 251 народний депутат. Цей Закон удосконалює заходи, які вживає Держприкордонсл

Сьогодні Верховна Рада України схвалила проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прикордонної безпеки держави». Рішення підтримали 251 народний депутат. Цей Закон удосконалює заходи, які вживає Держприкордонслужба з протидії нелегальній міграції на державному кордоні та іншим правопорушенням у прикордонній сфері. Зокрема, він вносить низку кардинальних змін у сфері провадження у справах про адміністративні правопорушення, протидію яким віднесено до компетенції Державної прикордонної служби України.

Так, Законом внесено зміни до низки статей Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також доповнено його новими статтями 2031 «Невиконання рішення про заборону в’їзду в Україну» та 2044 «Порушення порядку в’їзду до району проведення антитерористичної операції або виїзду з нього». Крім того внесено доповнення до Законів України «Про Державну прикордонну службу України», «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» та інших.

Документ передбачає збільшення санкції за вчинення адміністративних правопорушень на державному кордоні та лінії розмежування із окупованими територіями, передбачених статтями 185-10, 203, 204-1 та 204-2 КУпАП, при цьому за вчинення незаконного перетинання чи спроби незаконного перетинання державного кордону України встановлено додаткове стягнення у виді конфіскації знарядь і засобів вчинення правопорушення, таких як гідрокостюми, човни тощо. Зокрема, спроба перейти кордон поза пунктом пропуску чи за підробленими документами коштуватиме від 3400 до 8500 грн (наразі – від 1700 до 3400 грн). Повторне порушення протягом року або групою осіб – від 8500 до 13 600 грн. Крім того законопроект передбачає підвищення штрафів за порушення правил реєстрації та перебування в Україні іноземців та осіб без громадянства – з 510-850 грн до 1700-5100 грн. Також прикордонникам надано право розглядати справи за статтею 204-2 КУпАП щодо порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

Серед інших нововведень удосконалено норми щодо заборони в’їзду в Україну іноземцям та особам без громадянства, які незаконно перебували на тимчасово окупованій території та в окремих районах Донецької та Луганської областей, а також підвищено строки заборони в’їзду, залежно від визначених законом обставин. Керівнику Державної прикордонної служби України надано повноваження визначати посадових осіб, які матимуть право розгляду справ про адміністративні правопорушення за компетенцією.

Документ набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, однак деякі норми вводяться в дію через три місяці з дня набрання чинності цим Законом.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси