В Адміністрації Держприкордонслужби відбулось засідання Керівного комітету проекту TWINNING

НАЗАД
11 липня 2017 18:15

Сьогодні, 11 липня 2017 року, в Адміністрації Держприкордонслужби відбулось чергове засідання Керівного комітету проекту TWINNING «Підвищення потенціалу Державної прикордонної служби України у подальшому запровадженні принципів інтегрованого управлі

Сьогодні, 11 липня 2017 року, в Адміністрації Держприкордонслужби відбулось чергове засідання Керівного комітету проекту TWINNING «Підвищення потенціалу Державної прикордонної служби України у подальшому запровадженні принципів інтегрованого управління кордонами, зокрема у сфері перевірки документів та виявлення викрадених автомобілів» з метою підведення підсумків за третій квартал з початку проекту.

У заході взяли участь представники TWINNING-проектів ДПСУ та ДФСУ, Представництва ЄС в Україні, прикордонних відомств Німеччини, Польщі та Литви, представник Національного агентства України з питань державної служби.

Впродовж третього кварталу в рамках Першого («Допомога у моніторингу й оцінці виконання Концепції ІУК та плану її реалізації 2016-2020р.») та Другого («Удосконалення системи прикордонного контролю (протидія нерегульованій міграції та виявлення підроблених документів»), у тому числі ІТ технологій, що відповідає досвіду ЄС») компонентів проекту проведено: 6 робочих тижнів з експертами ЄС в Адміністрації ДПСУ, два робочих візити експертів до пункту пропуску для авіаційного сполучення «Бориспіль» та навчальний візит українських прикордонників  до Литви.

На початку засідання директор Департаменту охорони державного кордону Анатолій Махнюк зазначив, що «…проект перейшов у практичну площину і сьогодні за безпосередньої допомоги експертів опрацьовано проект Інструкції з оцінки та моніторингу оперативно-службової діяльності Держприкордонслужби у відповідності до Шенгенського механізму оцінювання, а надані ними рекомендації чіткі та зрозумілі…».

У свою чергу керівники компонентів проекту коротко ознайомили присутніх з рекомендаціями щодо удосконалення діяльності прикордонного відомства та інтегрованого управління кордонами (ІУК) в цілому. Зокрема, було приділено увагу найважливішим з них:

створенню в Україні координаційного органу стратегічного рівня з питань ІУК;

оптимізації законодавства України у сфері охорони державного кордону на зразок Шенгенського кодексу про кордони;

запровадженню заходів контролю в країнах походження та транзиту нелегальних мігрантів (введення посад офіцерів зв’язку та/чи експертів з перевірки документів) відповідно європейської чотирьохрівневої моделі контролю доступу; 

приведенню інформаційних ресурсів у відповідність до стандартів ЄС щодо збереження персональних даних, забезпечення централізованого зберігання інформації та міжвідомчий доступ до такої інформації в межах компетенції;

запровадженню системи попередньої реєстрації пасажирів відповідно до стандартів, що використовуються в країнах-членах ЄС.

Варто відмітити, що керівник TWINNING-проекту пан Томас Остерот висловив задоволення рівнем співпраці з прикордонниками. Відкритість прикордонного відомства, фаховий рівень офіцерів та готовність до запровадження стандартів ЄС з огляду на національні особливості України, справили  неабияке враження на експертів проекту.

Завершуючи засідання Керівного комітету сторонами було досягнуто спільне рішення щодо опрацювання «дорожньої карти» реалізації отриманих рекомендацій та початку їх імплементацій найближчим часом.

Потрібно нагадати, що практичну реалізацію проекту було розпочато у жовтні 2016 року.

Станом на сьогодні організовано та проведено 14 робочих тижнів експертів TWINNING проекту в органах та підрозділах Держприкордонслужби, два навчальних візити до країн-членів ЄС (Німеччина, Литва) та три засідання Керівного комітету. Як експерти виступали представники прикордонних відомств  Німеччини (13 заходів), Польщі (8 заходів) та Литви (8 заходів).

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси