У Києві відбулася міжнародна конференція з впровадження ґендерних питань у навчальні програми вишів

НАЗАД
21 березня 2019 11:03

20 березня завершила свою дводенну роботу Міжнародна конференція «Врахування ґендерних питань у навчальних програмах закладів вищої освіти сектору безпеки і оборони».

Захід організовано Представництвом ООН Жінки в Україні.

На початку конференції виступили Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе та Представниця ООН Жінки в Україні Анастасія Дівінська.

«Я пишаюся, що нам вдалося зрушити з місця зміну підходів до викладання ґендерної рівності у секторі безпеки і оборони. Ми провели аналіз загальної ситуації в десятьох вищих навчальних закладах сектору безпеки і оборони, щоб розробити методологію для включення цього компонента в навчальні програми. Ми бачимо, як поступово приходить усвідомлення позитивів, як дає цей компонент освіти», – зазначила пані Климпуш-Цинцадзе. – «Сьогодні помітні перші позитивні результати і сектор безпеки і оборони є реальним рушієм цього процесу в освітній сфері»,

У рамках конференції відбувся обмін досвідом, викликами та підходами з врахування ґендерної тематики і порядку денного «Жінки, мир, безпека» в навчальних програмах між представниками освітніх закладів сектору безпеки і оборони, представниками міністерств країн ЄС та НАТО.

Про запровадження ґендерних питань в програмах з підготовки майбутніх прикордонників розповів ректор Національної академії Державної прикордонної служби України генерал-майор Олег Шинкарук. Він наголосив, що Національна академія Держприкордонслужби стала першим навчальним закладом, що долучився до реалізації ґендерних програм. Перший набір дівчат до цієї академії відбувся у 1994 році і з того часу більше тисячі жінок стали випускницями цього вишу. Ректор підкреслив, що курсантки досить сумлінні і їхня присутність у групах дисциплінує і мотивує. Також на конференції спікером виступила заступниця ректора Національної академії прикордонного відомства з наукової роботи Олена Волобуєва. Крім того, на міжнародному заході була присутня помічниця Голови Державної прикордонної служби України (з питань гендерної рівності) Олеся Клименко.

Ініціатива із комплексного інтегрування ґендерної тематики у навчальні програми закладів вищої освіти сектору безпеки і оборони була підтримана всіма інституціями оборонної сфери. У 2018 році 10 пілотних закладів освіти сектору безпеки і оборони приєднались до цієї ініціативи. Були проведені дві практичні консультації із закладами вищої освіти та міністерствами.

На 2019 рік заплановано Розробку практичних посібників з методичними рекомендаціями щодо комплексної інтеграції ґендерної тематики, що забезпечить ефективність впровадження ґендерної тематики в діяльності цих закладів.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси