Сьогодні за участі глав урядів України та Румунії відкрито пункт пропуску «Красноїльськ – Вікову де Сус»

НАЗАД
10 листопада 2022 14:42

Символічно, що першими у новому пункті пропуску оформили вантажівку із зерном – на виїзд з України, та з генераторами – гуманітарною допомогою від Румунії – на в’їзд.

Глава Уряду України зазначив, що після 24 лютого західний напрямок став ключовим. У цьому напрямку їхали наші жінки і діти, щоб укритися від війни, саме сюди ми спрямували основний обсяг нашого експорту.

«Через кордон із ЄС українці повертаються додому, проходить потужна гуманітарна та військова допомога», - зауважив Денис Шмигаль.

У ці складні часи, через які проходить Україна у зв'язку з агресією російської федерації, ми поряд з вами, наголосив Ніколає Чуке. Він зауважив, що незаконна і неспровокована агресія росії проти України має величезні негативні наслідки для народу України. Одночасно ця агресія несе негативні наслідки для сусідніх з Україною держав.

«Україна має потребу в нашій солідарності. Україна має потреби у підтримці, яка має надаватися усім цивілізованим світом. Коли я говорю про цивілізований світ, про країни, які допомагають Україні, я маю на увазі країни, які розділяють ті самі цінності, що й ми всі: гідність, взаємоповага, повага до міжнародного права, повага до правил, які діють у цивілізованому світі!» - наголосив Прем’єр-міністр Румунії.

Він додав, що це не просто пункт пропуску між Україною та Румунією, це пункт пропуску між Україною та Європейським Союзом.

Прем’єр-міністр України звернув увагу, що саме на кордоні з Румунією сьогодні спостерігається найбільший прогрес в розбудові й відновленні прикордонної інфраструктури. Крім «Красноїльська», триває спорудження пункту пропуску «Дяківці - Раковець», який вже найближчим часом буде відкритий для руху.

«Ми ознайомилися з нашими перспективами: у нас є ще додатково можливість відкриття і реконструкції шести пунктів пропуску», - наголосив Денис Шмигаль.

Він також повідомив, що вже реконструйований пункт пропуску «Краківець-Корчова», розпочато будівництво пункту пропуску «Нижанковичі-Мальховіце», що на кордоні з Польщею, а також «Ужгород - Вишнє-Нємецьке» - на кордоні зі Словаччиною. Назагал ми маємо зараз 7 пунктів пропуску включно вже з новим діючим «Красноїльськ – Вікову де Сус».

Під час брифінгу Денис Шмигаль наголосив, що поки що через «Красноїльськ» буде здійснюватися рух вантажного автотранспорту вагою до 3,5 тонн, пасажирського транспорту та пішоходів, а також домовлено, що пропускатимуть порожні вантажівки. Водночас глава Уряду України висловив впевненість, що уже в наступному році буде відкрита друга черга, яка дозволить організувати тут повноцінний міжнародний рух і для ваговозів.

«Розбудову пунктів пропуску ми віднесли до того переліку можливих завдань, які можуть фінансуватися з резервного фонду державного бюджету», - зазначив Прем’єр-міністр України.

Денис Шмигаль привітав ініціативу Румунії щодо створення двосторонньої робочої групи з розвитку транспортної інфраструктури на спільному кордоні. Очільник українського уряду також подякував народові Румунії за солідарність і підтримку.

Ніколає Чуке додав, що в перспективних планах Румунія має проєкти щодо відкриття нових пунктів пропуску на спільному кордоні, а також існують відповідні інфраструктурні плани на рівні Європейського Союзу, до яких мають долучитися і Румунія, і Україна.

Під час відкриття пункту пропуску і Денис Шмигаль, і Ніколає Чуке висловили слова вдячності Європейському Союзу, зокрема Консультативній місії ЄС за підтримку в розбудові прикордонної інфраструктури та сприяння в активізації прикордонного руху. Також урядовці подякували дипломатичним корпусам, міністерствам та іншим державним структурам обох країн за організацію такого важливого заходу.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси