Сезонне збільшення пасажиропотоку. Категорії осіб, які перетинають кордон

НАЗАД
29 червня 2023 11:17

Протягом останнього періоду державний кордон України щодобово перетинають приблизно 100-110 тисяч осіб в обидва боки.

До цього кількість людей коливалась на рівні 85-90 тисяч. При цьому через початок літнього сезону фіксується збільшення осіб, в першу чергу жінок та дітей, які їдуть за кордон з метою відпочинку, участі в різних освітніх та спортивних заходах тощо.

Зазначимо, що заходи прикордонного контролю у ході оформлення громадян відбуваються відповідно до норм чинного законодавства, а категорії осіб, які перетинають кордон, як і раніше досить різні. Окрім жінок та дітей, іноземців, людей старшого віку забезпечується і оформлення українських чоловіків, з дотриманням ними умов перетину і на яких не поширюються обмеження щодо виїзду за межі країни.

Аналіз попередніх місяців щодо категорії чоловіків українців у віці 18-60, які перетинали західну ділянку кордону, показує, що переважна більшість з них, 45 % – це водії транспортних засобів суб’єктів господарювання, які здійснюють міжнародні перевезення вантажів та пасажирів і які внесені у систему «Шлях». По 16% – це багатодітні батьки та люди з інвалідністю, близько 7 відсотків – непридатні до військової служби особи. Ще близько 6% – чоловіки, які перетинають кордон для здійснення перевезення гуманітарних вантажів для потреб військових формувань та населення України і які також внесені у систему «Шлях». Менші відсотки мають інші особи, яким дозволено перетинати кордон, зокрема ті, хто забезпечують супровід осіб з інвалідністю, ті, хто слідують в службові відрядження з визначеної категорії держслужби та які заброньовані за органами державної влади, ті, хто виховують дитину з інвалідністю, або самостійно виховують дитину віком до 18 років та ін.

Окрему увагу слід звернути саме на осіб, внесених до системи «Шлях». Як повідомляла ДПСУ, підрозділи відомства не є адміністраторами даної системи. Водночас, саме охоронці кордону зафіксували зловживання умовами виїзду за цим напрямком. Тож нині прикордонники особливо ретельно перевіряють мету поїздки та наявність підстав для перетинання кордону у таких осіб, зокрема наявність підтверджуючих документів, листів від підприємств, установ, організацій, товаросупровідних на гуманітарну допомогу, якщо йдеться про перевізників гуманітарної допомоги. У разі непідтвердження мети поїздки уповноважені службові особи Держприкордонслужби відмовляють особам у перетинанні державного кордону.

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси