П’яте засідання Керівного комітету проекту TWINNING – вихід на фінішну пряму

НАЗАД
26 сiчня 2018 10:41

25 січня 2018 року відбулось п’яте засіданні Керівного комітету проекту TWINNING.

25 січня 2018 року за участі європейських експертів з Німеччини, Литви та Польщі, представників Представництва ЄС в Україні, Посольства ФРН в Україні, Консультативної місії ЄС з допомоги в реформуванні цивільного сектору безпеки (EUAM) та Національного агентства України з питань державної служби відбулось п’яте засіданні Керівного комітету проекту TWINNING.

На початку зустрічі начальник управління міжнародного співробітництва та євроінтеграції Олександр Панченко подякував всім присутнім за можливість реалізації цього проекту та підкреслив, що на сьогодні проект набрав повних обертів та поступово виходить на фінішну пряму. Він коротко поінформував присутніх про досягнення прикордонного відомства України у минулому році, та наголосив, що Державна прикордонна служба України високо цінує рекомендації, надані європейськими експертами в рамках проекту та докладе максимальні зусилля для їх реалізації, що забезпечить впровадження нових підходів інтегрованого управління кордонами (далі – ІУК) в Україні в розрізі кращих практик ЄС та формування державної політики з цього питання».

Керівники усіх трьох компонентів TWINNING-проекту ознайомили присутніх із результатами роботи відомства за звітний період та обговорили основні заходи Держприкордонслужби в ІУК.

Серед основних здобутків звітного періоду відзначено попередні кроки щодо створення міжвідомчої робочої групи високого рівня з питань координації ІУК, спільне опрацювання Типового звіту про результати моніторингу й оцінки стану виконання Концепції інтегрованого управління кордонами та плану заходів з її реалізації у 2016-2017 роках. У рамках проекту здійснено розробку Концепції розвитку системи контролю і перевірки документів у Держприкордонслужбі, яка лягла в основу Програми розвитку системи перевірки документів громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які перетинають державний кордон України, на період до 2020 року; розробки навчального посібника для офіцерів з питань перевірки документів.

Окрім того вивчено систему, що використовує попередню інформацію про пасажирів (СПІП), та здійснено її порівняння з правовою основою та системами ПІП країн ЄС

Упродовж звітного періоду проведено тренінги, семінари та ознайомчі візити з питань системи попередньої інформації про пасажирів, попередження нелегальної міграції.

Під час виступу керівник проекту TWINNING від ЄС Томас Остеррот відзначив: «Відчуваю впевненість в успішній реалізації проекту, зокрема готовність ДПСУ впроваджувати рекомендації європейських експертів у найближчій перспективі... І тому саме Держприкордонслужба є тою силою, яка може стати провідником у сфері інтегрованого управління кордонами в Україні».

Інна Бєлобратова, завідувач сектору проектів міжнародного співробітництва Національного агентства України з питань державної служби, у свою чергу додала, що організація TWINNING-проекту, реалізація якого наразі відбувається в ДПСУ, досить добре структурована і є всі передумови для досягнення його позитивних результатів.

Варто нагадати, що проект TWINNING – інструмент інституціональної розбудови і нова форма безпосереднього технічного співробітництва між органами влади держав – членів ЄС та країн-бенефіціарів. Визначальною рисою проектів TWINNING є безпосередній обмін специфічним досвідом у окремо взятій сфері державного регулювання з метою впровадження норм та стандартів ЄС.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси