Прикордонникам всіх часів…

НАЗАД
13 жовтня 2021 09:07

Захисник державного кордону України, батько трьох дітей, двоє з них – учасники бойових дій, очільник ГО «Ветерани прикордонних військ «Кордон»», автор ідеї та проєкту пам’ятника прикордонникам всіх часів, що має бути встановлений в Краматорську.

Михайло Михайлович Паламарчук – капітан запасу. Військовий шлях почав зі строкової служби у неспокійному на той час Закавказькому регіоні.

Згодом пройшов всі етапи кар’єри військовослужбовця Державної прикордонної служби України, від солдата до офіцера. Служив на прикордонній заставі «Краснопілля» та мобільній заставі «Суми», також на Сумщині очолював підрозділ відділу «Білопілля». Отримав офіцерське звання.

З початком збройної агресії Російської Федерації на сході України, Михайло у складі зведеної групи Сумського прикордонного загону брав участь у бойових діях в районі Красної Талівки та Станиці Луганської.

З 2015 року, практично з самого початку існування Краматорського прикордонного загону, Михайло проходив службу у цьому підрозділі. Активно брав участь у становленні та розвитку загону та його підрозділів.

У Михайла велика родина. Він батько трьох дітей. Двоє його синів в різний час теж проходили службу в Краматорському загоні, є учасниками бойових дій.

Вийшовши на пенсію Михайло Михайлович вступив до лав громадської організації «Ветеранів прикордонних військ «Кордон»», яку згодом і очолив. Під час роботи на цій ниві у Михайла виникла ідея встановлення в Краматорську пам’ятника прикордонникам.

«Сучасна історія Донбасу в цілому і Краматорська зокрема нерозривно пов’язана з прикордонниками», - каже Михайло.

«Вже шість років тут існує прикордонний загін, раніше був оперативно-військовий відділ і навіть ціле регіональне управління. Багато хто з прикордонників створив тут сім’ї і встиг народити дітей. У радянські часи чимало місцевих жителів проходили службу в прикордонних військах України. Тому впевнений, що пам’ятник прикордонникам всіх часів тут точно не буде зайвим».

Михайло сам продумав і створив ескіз майбутнього пам’ятника, погодив його з органами місцевої влади. Було визначено місце встановлення та пройшли громадські слухання з цього питання. Михайло вже навіть домовився зі скульптором про виготовлення фігур, проте це тільки половина шляху. Зараз ще потрібно дочекатися експертної оцінки Українського інституту національної пам’яті та зібрати гроші на матеріали і роботу майстра.

Багато військовослужбовців і ветеранів-прикордонників підтримують Михайла та його ідею.

І сьогодні, 13 жовтня, святкуючи свій 50-річний ювілей, ми впевнені, що бажання Михайла віддати шану прикордонникам всіх часів у вигляді пам’ятника обов’язково здійсниться. З Днем народження, захиснику кордонів України!

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси