Прикордонні аналітики продовжують імплементацію кращих європейських практик у сфері безпеки державного кордону

НАЗАД
17 серпня 2018 09:44

Сьогодні у Львові завершено проведення спеціалізованого семінару «Професійна оцінка уразливості у сфері безпеки українсько-польської ділянки кордону».

Оцінка уразливості є важливою складовою аналізу ризиків, що визначає проблеми в системі охорони державного кордону, причини їх виникнення, а також спроможності органів і підрозділів Держприкордонслужби адекватно протидіяти актуальним та потенційним загрозам у сфері безпеки державного кордону.

За організаційної та фінансової підтримки Консультативної місії Європейського Союзу з допомоги в реформуванні цивільного сектору безпеки (EUAM), яка є стратегічним партнером прикордонного відомства, забезпечено навчання представників керівної ланки підрозділів аналізу ризиків центрального та регіонального рівнів, управління прикордонної служби, а також викладацького складу Національної академії Державної прикордонної служби України. Практичний семінар став логічним продовженням тренінгу проведеного в жовтні минулого року, коли аналітики мали змогу ознайомитись з базовими теоретичними положеннями проведення оцінки уразливості у сфері безпеки державного кордону в рамках Спільної інтегрованої моделі аналізу ризиків CIRAM 2.0.

Під час відкриття навчального курсу керівник компоненту Консультування Місії EUAM Брайн Річард зазначив, що Держприкордонслужба є одним із передових українських відомств, що ефективно запроваджує у свою діяльність найкращі європейські практики і є рівноправним партнером для прикордонних інституції країн ЄС. Місія EUAM сподівається на подальший розвиток співробітництва з прикордонним відомством у сфері проведення реформ, розвитку інтегрованого управління кордонами та аналізу ризиків, як його невід’ємної частини. Цей курс навчання більш нагадує діалог експертів, під час якого вони обмінюються досвідом та опрацьовують спільну стратегію щодо вирішення проблем в системі охорони державного кордону.

Особливістю навчання стало використання практичних матеріалів отриманих у підрозділах охорони кордону прикордонними аналітиками з метою імплементації європейських практик із визначення ризиків у сфері забезпечення охорони кордону. У ході заходу експерти Прикордонної служби Литовської Республіки змогли не лише поділитися своїм національним досвідом, але й загальними підходами держав ЄС з оцінки уразливості до актуальних і потенційних загроз та спільно з учасниками тренінгу опрацювати практичний звіт.

Варто зауважити, що такий спеціалізований тренінг із оцінки уразливості унікальний не лише для аналітиків Держприкордонслужби, але й для України загалом. З огляду на це, литовський експерт Гіедріус Стрікуліс відмітив, що «швидке впровадження оцінки  уразливості під час проведення аналізу ризиків та сучасна підготовка за європейськими стандартами дозволяє прикордонному відомству України бути флагманом аналітичної діяльності на національному рівні».

Також варто нагадати, що важливим кроком вперед у розвитку системи аналізу ризиків прикордонної інституції стало розроблення оновленої Інструкції з проведення аналізу ризиків у Державній прикордонній службі України. Цей ґрунтовний документ, затверджений наказом Міністра внутрішніх справ України від 11.12.2017 №1007, набрав чинності 16 лютого 2018 року. Інструкція визначає ключові механізми (концептуальні основи) аналізу інформації у сфері безпеки державного кордону, які ґрунтуються на засадах оновленої спільної інтегрованої моделі аналізу ризиків країн ЄС CIRAM 2.0і національного досвіду.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси