«Детектор правди»: 6 фактів про особливості та правові основи використання поліграфа

НАЗАД
09 листопада 2019 11:47

Зі зростанням суспільної уваги до використання поліграфу, можна зустріти маніпулятивні твердження щодо процедури поліграфологічного дослідження. Опитування з використанням поліграфа має свої особливості, правові рамки та принципи.

Акцентуємо увагу на важливих аспектах проведення поліграфологічних досліджень:

1. Поліграфологічне дослідження – це спеціально організований і науково обґрунтований комплекс методів і прийомів їх застосування для отримання, порівняння й інтерпретації психофізіологічних реакцій особи у відповідь на стимули (подразники). Інформація, отримана за результатами дослідження, має орієнтуючий характер і не є підставою для притягнення особи до юридичної відповідальності або прийняття будь-яких адміністративно-управлінських рішень.

2. Опитувана особа може в будь-який час зупинити тестування за власною ініціативою та відмовитись від подальшого його проведення.

3. Поліграфологічне дослідження проводиться тільки за наявності добровільної згоди особи. Надаючи таку згоду, особа фактично погоджується з усіма умовами проведення даної процедури і засвідчує своїм підписом, що усвідомлює рівень достовірності та орієнтованості отриманої інформації.

4. У випадку наявності достатніх підстав вважати, що спеціаліст поліграфа своїм діями допустив порушення законодавства, опитувана особа має право оскаржувати ці дії у встановленому законом порядку.

5. Усі спеціалісти-поліграфологи проходять належну підготовку та отримують сертифікати міжнародного зразка.

6. Усі особи у встановленому порядку, незалежно від посад та військових звань, проходять опитування з використанням поліграфа на загальних, рівних умовах.

Нагадаємо, що в Державній прикордонній службі України добровільні опитування з використання поліграфа проводяться з метою запобігання корупційним та кадровим ризикам. Вони допомагають проводити розслідування та призначати на відповідальні посади доброчесних осіб.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси