(ВІДЕО) Виїзд за кордон дітей, зміни пропуску через КПВВ, перевірка по базі Інтерполу… обговорили в ефірі «Радіо Кордон»

НАЗАД
16 грудня 2019 16:23

На ці та інші питання відповідав генерал-майор Юрій Лисюк – заступник директора Департаменту – начальник управління організації прикордонного контролю Департаменту охорони державного кордону.

 

- Які кроки робить Державна прикордонна служба України для спрощення та поліпшення умов перетину кордону?

- Я хочу сказати, що прикордонна служба, можливо це не помітно для більшості громадян України і іноземних громадян, але багато робить для того, щоби спростити формальності і зробити так, щоб люди перетинали кордон швидко, зручно і без особливих проблем. Держприкордонслужба постійно здійснює пошук альтернатив для прискорення пропускних операцій, поліпшення умов перетину кордону для всіх громадян. Так, за останній час нам вдалось запровадити низку інноваційних підходів щодо здійснення пропуску через кордон. Для прикладу, ще наприкінці 2016 року в пункті пропуску у нас був такий пілотний проект «Нові Яриловичі», де ми запровадили автоматичну процедуру пропуску через кордон осіб і транспортних засобів. Що передбачає дві таких категорії: перша, це організаційна, поєднання у пунктах пропуску зон прикордонного і митного контролю, чого раніше не було. Раніше було чітке розмежування прикордонна зона і митна зона. Ми її поєднали і забезпечили одну зупинку транспортного засобу в цій зоні. Встановлення в одному павільйоні робочих місць прикордонників і митників. Раніше митники були в окремому приміщенні, прикордонники окремо, зараз вони разом. Це спрощує і прискорює процес. Машина зупинилась біля павільйону – прикордонник з митником вийшли до автомобіля, пасажири сидять в транспортному засобі, ніхто не виходить, здійснили огляд, здійснили ідентифікацію особи, забрали документи і пішли в павільйон для проведення процедур з паспортними документами. Прикордонник спочатку вносить інформацію – перевіряє паспортні дані по різних базах. Митник цю інформацію автоматично отримує від прикордонника через сервер і не потрібно вносити інформацію йому. Тобто це значно спрощує. Після того, як митник вніс потрібну інформацію у свою базу даних, документи повертаються і пасажири можуть прямувати далі. 

- У 2016 році був один пілотний проект?

- Ми його наприкінці 2016 року розпочали, і, на наш погляд, це було успішно, а потім ми продовжили. 

Встановлена система автоматичного зчитування номерних знаків, при під’їзді до пункту пропуску камера зчитує і прикордоннику немає необхідності заповнювати контрольний талон, номер, марку, це все автоматичну заповнюється, на планшеті він ставить відмітку скільки у транспортному засобі слідує осіб – 1,2,3 особи. І транспортний засіб запускається в пункт пропуску. На паспортному контролі ця інформація уже є і в прикордонників, і в митників. Вони ставлять свої відмітки по проходженню контролю і на виїзді транспортний засіб, який покидає пункт пропуску, наш прикордонник бачить, що він заїхав, заїхало припустимо 4 особи, він пройшов паспортний контроль, митний контроль, виїжджає також 4 особи. Ставить відмітку і випускає транспортний засіб. 

Що стосується ще одного елементу – це інформаційна взаємодія Державної фіскальної служби і прикордонників. Ми надаємо інформацію для митника для того, щоб спростити. Це вперше було запроваджено у «Нових Яриловичах», і потім ми цей проект на інші пункти пропуску апробацію здійснювали. І зараз практично в усіх пунктах пропуску автомобільного сполучення ми цю систему використовуємо. Інфраструктура, на жаль, не завжди дозволяє це зробити, але на перспективу, коли будемо впроваджувати з нашими колегами митниками відповідні зміни в інфраструктурі в пунктах пропуску, це буде здійснюватися так, як це здійснюється у «Нових Яриловичах». Крім того, встановлено систему контролю порядку проходження прикордонно-митного контролю – це електронний талон, теж дозволяє швидко, не шукати ці паперові носії кожну зміну нарядів на всіх пунктах пропуску вони збираються в скриньки, зберігаються, так воно все буде залишатись в електронному варіанті. 

- Чи  всі  пункти  пропуску через державний кордон обладнані засобами біометричного контролю?

- Всі пункти пропуску обладнані, я можу сказати, що ця задача у нас стояла ще у 2018 році з 1 січня ми перейшли повністю на біометричний контроль по всьому периметру, і в усіх авіаційних пунктах пропуску, залізничних, автомобільних, морських. Усі робочі місця обладнані і перша лінія, і друга лінія біометрією.

- Щодо доступу до бази даних Інтерполу та інших баз, що допомагають виявити правопорушників?

- Що стосується доступу до бази даних, я хочу сказати, що всі робочі місця у всіх пунктах пропуску під’єднані до цієї бази і не тільки до бази Інтерполу, але і до наших відомчих баз. Інспектор 100% перевіряє по всіх базах, включаючи Інтерпол. Що стосується Інтерполу, я можу сказати, що це у нас напряму база працює наша прикордонна з Інтерполом в Ліоні, це Франція, центральна база, центральне сховище знаходиться там. Весь процес запиту про ту чи іншу людину проходить в декілька секунд. І для пасажирів, які слідують через кордон, це навіть не помітно, декілька секунд приходить інформація, що все нормально або якесь доручення стосовно затримання особи, яка знаходиться в розшуку, чи проблема з паспортним документом, чи по транспортному засобу. Ми працюємо по трьох базах даних Інтерполу, база даних по особах, база даних по паспортним даним документа, і третя база  - по автотранспортним засобам.  

- Чи є у Вас можливість навести статистичні дані скільки у 2019 році за допомогою бази даних Інтерполу було затримано правопорушників, виявлено викрадених та підроблених документів?

- Протягом 2019 року прикордонниками реалізовано майже 3 500 спрацювань бази даних Інтерполу.  1300 спрацювань стосовно осіб, які були у міжнародному розшуку. По паспортних документах опрацьовано майже 2000 спрацювань(підроблені чи недійсні паспорти). І 120 транспортних засобів, які також знаходились у розшуку Інтерполу.

Що стосується інших баз, то нами також виявлено майже 3500 осіб, які знаходяться в розшуку, це вже не по Інтерполу, а по наших відомчих базах, яким за порушення законодавства заборонено виїзд з України. Крім того, нами виявлено майже 1500 підроблених документів і майже 5000 викрадених, загублених та визнаних недійсними документами.

- А з якими базами даних Ви іще працюєте?

- У нас під’єднані і інформацію надають у нашу відомчу базу і міграційна служба, і СБУ, і МВС, і Національна поліція, і база даних боржників з Мінюсту, і інші бази. І ми перевіряємо дуже швидко інформацію по цих базах, процес оформлення наших громадян і іноземних громадян максимум 15 секунд. Дуже швидко і звичайно громадяни не помічають цих питань.    

- Спільні пункти пропуску, що це таке, де і як працюють? Їхні головні переваги?

- Це сучасна тема, ми активно просуваємо цю тему для того, щоб збільшувалась кількість спільних пунктів пропуску. Є певні проблеми і це не тільки залежить від нас. Наразі ми працюємо з двома країнами, де у нас є спільні пункти пропуску. 

Країна Євросоюзу – це Польща, 4 спільних пункти пропуска «Смільниця-Кросценко», «Устилуг-Зосин», «Грушів-Будомеш», «Угринів-Долгобичув».

Шість пунктів пропуску на кордоні з Молдовою -  «Мамалига – Крива», «Кельменці-Ларга», «Росошани-Бричень», «Кучургани-Первомайськ», «Рені-Джурджулешти», «Паланка-Маяки – Удобне». Спільний контроль - це майбутнє, він дозволяє більш плідно співпрацювати з нашими колегами в одному місці, чи на їхній території, чи на нашій території. 

- Тобто громадяни проходять перевірку в одному місці, в одному пункті пропуску?

- Так,  і є різновидності, це може бути і класичний варіант, найпростіший- коли пункт пропуску, наприклад «Паланка», знаходиться на молдовській території, і там знаходяться співробітники митниці і прикордонної служби Молдови і митниці і Держприкордонслужби України в одному місці на території Молдови. Є пункти пропуску, де також 4 служби знаходяться на території України, є пункти пропуску, де змішаний – виїзд знаходиться на суміжній території, на в’їзд – всі служби знаходяться на нашій території. Ось такі три варіанти основного використання, але все одно на в’їзд, чи на виїзд і виїзд на одній території ми знаходимось з нашими колегами разом. Всі 4 служби разом - це пришвидшує процес оформлення, це пришвидшує процес взаємодії, не потрібно кудись іти дзвонити, чи немає телефону, а тут все разом на місці і можна розбиратися.

Проблематика яка,-  для того щоб функціонував спільний контроль, необхідно в обов’язковому порядку міжурядова угода, яка погоджена відповідними міністерствами і відомствами нашої сторони, суміжної сторони, ратифікована, і після цього тільки може вступати в силу. З Польщею у нас є діюча угода, ми зараз спільно з нашими колегами поляками опрацьовуємо угоду, ми направили їм свої пропозиції і вони їх вивчають, щоб вони відповідали у повному обсязі вимогам Шенгенського кодексу і тих нових напрацювань, які ми хочемо зробити. Всі спільні пункти контролю з Польщею, які знаходяться на польській території, ми хочемо, щоб вони також знаходились і на нашій території, для цього необхідно внести зміни в угоду, над цим ми і працюємо, щоби  частина на польській, частина на нашій території, щоб були однакові умови. З молдованами у нас такий паритет є, працюємо на нашій території і на цій території, і за цим майбутнє. 

Що стосується інших країн, з якими у нас є спільний кордон, ми активно працюємо над угодами зі Словаччиною і з Угорщиною. Угода є готова, є деякі питання, над якими ми з нашими колегами працюємо, щоб їх вирішити. Це стосується норм законодавства. У нас є своя норма, а в Шенгені є своя норма, і поки щодо цих два пункти ми не можемо узгодити. Тому ми над цим продовжуємо працювати, для того щоб вирішити. І, до речі, з цією метою  на початку цього року вперше ми проводили з Брюсселем (Євросоюзом) відеоселекторну нараду Київ-Брюссель, де ми були ініціаторами, і ми з нашими колегами- прикордонниками вели діалог стосовно проблемних питань і яким чином ці питання вирішити. 

- Згоди дійшли?

- Дійшли згоди, що потрібно вирішувати, але остаточно це питання, на жаль, поки що не вирішено. 

- 28 листопада змінилися правила перетину громадянами КПВВ у Донецькій та Луганській областях, ну і також змінилась правила переміщення товарів. 

По-перше, якими нормативними документами керувались прикордонники до 28 листопада і якими сьогодні під час пропуску громадян через лінію розмежування?

- До 28 листопада прикордонники керувались тимчасовим порядком контролю за переміщенням осіб через лінію зіткнення, який був затверджений наказом №222 керівника АТО на території Донецької і Луганської областей. 

З 28 листопада уже введена в дію постанова Уряду №815, якою визначено порядок в’їзду, переміщення осіб, товарів на тимчасово окуповану територію Донецької  і Луганської областей і виїзду з неї осіб. 

Зазначеною постановою визначено деякі нововведення, які дозволяють спростити деякі формальності, щоби наші діти, які проживають на непідконтрольній території нормально могли переміщатися на контрольовану територію і назад. 

- Тобто спростився перелік необхідних документів?

- Дещо спростився і я би хотів назвати ті пункти стосовно спрощення, можливо нас чують діти і їхні батьки,  для того щоб знали, що робити сьогоднішнього дня. По-перше, громадяни України віком 14-16 років і які навчаються в закладах освіти на контрольованій території України і які проживають на тимчасово окупованій території України і пересуваються через лінію розмежування без згоди батьків за наявності в них паспортного документа та документа, що підтверджує навчання. Тобто студентський квиток і згоди батька не потрібно. Це ключове питання.

Друге, в’їзд на тимчасово окуповану територію України громадян, які в’їхали з тієї території для оформлення документів. Тобто вони в’їжджають для отримання паспортних документів, назад повертаються, документи здають і представляють відповідну довідку, видану підрозділами міграційної служби. Тобто вони прибули для отриманням паспорта, надають відповідно свідоцтво про народження, інші документи, а назад міграційна служба видає їм довідку, визначеного зразка і по цій довідці на тимчасово окуповану територію, потім коли терміни вийдуть і люди будуть їхати за тим документом, щоб забрати, також уже на в’їзд на нашу  підконтрольну територію.

Третє, виїзд з тимчасово окупованої території громадян України, які не мали можливості оформити паспорт внаслідок постійного проживання на тимчасового окупованих територіях, в яких відсутній паспорт громадянина України у зв’язку із втратою чи викраденням, у таких випадках за умови пред’явлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, тимчасового посвідчення громадянина України на підставі дозволу фізичній особі, або довідки, виданої підрозділами міграційної служби. 

Четвертий пункт, це виїзд з тимчасово окупованої території громадян України, які не досягли 16-річного віку, яких внаслідок народження та постійного проживання на тимчасово окупованих територіях не було оформлено свідоцтво про народження, здійснюється за умови пред’явлення паспорта громадянина України,   або паспорта громадянина України для виїзду за кордон осіб, у супроводі яких громадяни України, які не досягли 16-річного віку, виїжджають з тимчасово окупованих територій.

І останній пункт, це в’їзд до тимчасово окупованої території з підконтрольних територій дітей, які не досягли 16-річного віку, без згоди другого з батьків, у разі їх супроводу особи, що і на виїзд з тимчасово окупованої території, тобто з ким в’їхали, з тим і виїхали.   

І крім того, опрацьовано проект постанови щодо внесення змін до постанови №815 щодо надання дозволу на в’їзд до тимчасово окупованої території громадян України, які не досягли 16-річного віку за умови пред’явлення свідоцтва про народження. Тобто ми стикнулись з невеликим проблемним питанням, яке не було враховано в цій постанові, на практиці зараз вносяться ці зміни. І найближчим часом вони будуть запроваджені.       

- Під час пропуску громадян через КПВВ співробітники прикордонного відомства мають право йти на певні поступки? Наприклад, коли виникла нестандартна ситуація, і яка вимагає швидко реагувати?

-Зазначу, що специфіка контрольних пунктів в’їзду, виїзду полягає в тому, що є керівник операції Об’єднаних сил, який здійснює загальне керівництво і координацію. Тому моя відповідь «ні», ми не маємо для цього права на відміну пунктів пропуску. Зазначеним порядком таке право покладено на координаційні групи, прикордонники тільки інформують ці координаційні групи, що є певна проблема, та у разі прийняття рішення, ми уже діємо відповідно до цього рішення або рішення на пропуск, або рішення на непропуск. 

- Вже кілька тижнів здійснюється попуск громадян через КПВВ за новими правилами. За цей невеликий проміжок часу, можна сказати, що ці зміни покращили умови перетину для громадян, або створили певні ризики?

- Я хочу сказати наступним чином, ми відслідковуємо щоденно скільки осіб перетинає лінію зіткнення через наші КПВВ, якогось збільшення чи зменшення глобального немає. Приблизно ті ж самі цифри, які були раніше. Але що стосується проблематики спрощення, то я хочу сказати, що однозначно так, це прописано, передбачено і є алгоритм, є механізм, по якому є дія. Таких випадків не так багато, але вони є. І вони зрозумілі, і ми їх використовуємо, і людям це зручно. Однозначно - це позитивно діє, але якось на кількісні показники не впливає. 

- Наближаються новорічно-різдвяні свята. Традиційно у цей період збільшується пасажиро-транспортний потік. Що планує робити Держприкордонслужба, щоб уникнути великих черг на кордоні?

- Зауважу, що Держприкордонслужба завжди готується по різних напрямках щодо збільшення потоку туристичного сезону, як у літній період, тому що більше канікул, більше відпусток, так і в зимовий період, коли новорічно-різдвяні свята, і школярі йдуть на канікули, студенти на канікули, всі кудись рухаються, це дуже добре, ми це розуміємо, і до цих питань готуємось і вже вживаємо максимальних заходів для того, щоби було зручно перетинати кордон. Прикордонники в цей час менше ідуть у відпустки, для того, щоб забезпечувати пропускні операції. 

Хочу сказати, ми вчора зустрічались з нашими колегами з Мінсоцполітики з Директором департаменту і ми розглядали питання щодо порядку пропуску наших груп дітей, особливо дітей, які без батьків, проживають в інтернатах, і ті, які не проживають в інтернатах і які будуть групами виїжджати за кордон. 

Ми обговорили два напрямки - перший напрямок – це нормативний, як нам десь «підшліфуватись» зі спільного питання, щоби швидше і краще було проходити всі формальності. Так і практичний, коли ми знаємо, що їде група з якогось інтернату, яким рейсом вона їде чи яким автобусом, коли вони прибудуть до Борисполя чи коли буде в «Раві-Руській» чи в «Шегинях». Ми уточняємо ці питання взаємодії, обмінялися відповідними телефонами. Для чого ми це робимо? Для того, щоби діти, які летять кудись на відпочинок, на оздоровлення, у нас на кордоні відчували, що про них піклуються,  і вони швидко проходять позачергово паспортний контроль, надається можливість швидко пройти, десь погуляти, зайти в магазинчики, випити кави, і слідувати далі чи на літаку, чи на автобусі. У нас практика така є, це не ноу-хау, абсолютно ні. Ми  з цим працюємо, з благодійними фондами також працюємо. Є у нас контакти, коли діти і наших загиблих воїнів слідують на запрошення на відпочинок і до польських колег, і до інших країн Європейського Союзу. Так, іноді є черги, особливо на західному кордоні.

- Додаткові резерви будуть залучатися?

- Так, обов’язково, в ці дні, коли ми будемо бачити, що є збільшення потоку, у нас є резерви і ми будемо їх використовувати обов’язково для того, щоб черг не було.

- Перевірка документів буде здійснюватися за спрощеною системою чи навпаки?

- Хороше питання. Хочу сказати, що спрощення теж мають якісь межі. Якщо порівняти, коли ми приймали Євро-2012, коли в нас було Євробачення, коли в нас був фінал ліги чемпіонів, коли інші чемпіонати світу чи інші Європи, то в певний період виникає певна кількість пасажирів, спортсменів, репортерів, ми приймаємо часткові рішення для того, щоб цю групу людей швидко оформляти, і вони не помічали і займалися далі. В даному випадку це для нас рядові ситуації і ми не вбачаємо необхідності якихось спрощень, тому що громадяни, і наші, і іноземні, вони 10-15-20 секунд проходять і процедура ідентифікації, процедура перевірки дійсності паспортного документа процедура перевірки по базах даних, вона стандартна, швидка, ніяких проблем. Що стосується громадян, які з країн ризику будуть прибувати, то також передбачена процедура. Якщо він перший раз приїжджає, наприклад, громадянин якоїсь африканської країни, чи громадянин однієї з країн Південно-Східної Азії, який є теоретично потенційним мігрантом, який може опинитися на західному кордоні, то ми вживаємо заходи, на контролі другої лінії з ним більш детально спілкуємося, перевіряємо чи є квитки назад, скільки він буде, скільки він коштів має. Якщо він на місяць їде чи відповідають кошти, чи в нього 50 доларів в кишені і все. Виявляємо таких людей, які не можуть підтвердити мету свого перебування, ми їх повертаємо назад.

- На свята графік роботи КПВВ на лінії розмежування та адмінмежі буде змінюватись?

- У нас визначений порядок і цей порядок затверджений керівником операції Об’єднаних сил. Він у нас визначається в зимовий період з 8-ї години ранку до 18-ї вечора. Він мінятися не буде. Але за окремим рішенням, якщо буде нагальна потреба, то керівник операції Об’єднаних сил може прийняти рішення і продовжити на годину чи півгодини, для того щоб оформити громадян, які там прямуватимуть на святкування нового року. За окремим рішенням керівника, якщо буде таке прийматися, ми готові будемо продовжити свою роботу. 

Запитання від Вікторії: Моя дитина разом із однокласниками та класним керівником планують поїхати на тиждень автобусом на екскурсію в Італію. Які потрібно підготувати документи для дитини? Чи потрібна довіреність-дозвіл від батьків, якщо вони їдуть групою? 

Хочу сказати, що це досить поширена практика і перше, що повинна мати – біометричний паспорт.  В кого біометричного паспорта немає і хоче слідувати в Європу, такі випадки, на жаль, трапляються, люди недостатньо обізнані. Є паспорт без візи і їдемо, але проїхати така людина без візи не може зі старим паспортом. Тому ключове питання – біометричний паспорт. І обов’язково – довіреність від батьків. Обох, причому. Якщо їде з один з батьків – то від одного. Якщо без батьків, група – то обов’язково повинно бути від обох батьків. Крім того, хочу звернути увагу, що в нотаріальному дозволі, який батьки будуть надавати, повинно бути вказано три позиції. Перша позиція – держава прямування, куди слідує дитина. Наприклад, дитина  слідує літаком чи автобусом до Італії, а в згоді написано, що вона їде в Польщу. Це вже є певна проблема. Часовий проміжок перебування також зазначається. Наприклад, період перебування не може там зазначатися на 10 років в будь-яку країну дозвіл і все. Таке доручення теж не проходить. І третя позиція, хто буде супроводжувати дитину під час подорожі. Ця особа, яка буде супроводжувати, старша групи, наприклад, їй повинно виповнитися більше 18 років. Тобто не може 17-річна дитина чи особа бути старшою над 15-річними. 

- Якщо серед цієї групи, в однієї або двох дітей, вказані неправильні дані?

- Якщо дані вказані неправильно, то ми цю дитину не зможемо пропустити. Спробуємо обов’язково розібратися в чому причина, чи там можливо механічна якась помилка, то ми  розберемося, зв’яжемося з батьками, уточнимо, і якщо все буде підтверджуватися, застережень не буде, тоді будемо приймати окреме рішення.

Запитання  від Вадима Павленка (Vadym Pavlenko): Доброго дня!  У мене питання стосовно перетину державного кордону. Чи можу я в’їхати в Україну, через польсько-український кордон на своєму авто, котре зареєстровано в Польщі на термін 7 днів без сплати коштів? 

- Цікаве, актуальне питання. Хочу пану Вадиму сказати наступне: я би розділив на дві частини дії прикордонників. Що ми перевіряємо? Ми перевіряємо транспортний засіб на предмет, як я говорив раніше, чи немає по ньому інформації в базах даних Інтерполу, що він там не викрадений. І немає ознак переробки ідентифікаційних номерів на відповідних агрегатах транспортного засобу. Також прикордонники обов’язково контролюють наявність страхового полісу, тобто він повинен заїжджати з страховим українським полісом, зеленою карткою на автомобілі. А от друге питання, що стосується порядку оформлення безпосередньо транспортного засобу – іноземна реєстрація, на сім днів чи на пів року, це питання вже стоїть у компетенції державної митної служби і вони за це відповідають і вони приймають відповідне рішення. 

Наступне запитання від  Натальї Федосенко: У свідоцтві про народження сина відомості про батька вказані відповідно до ст.135 СКУ (Запис про батьків дитини, якщо батьківство, материнство не встановлене, маю відповідний витяг).  Чи має цей витяг термін дії? Планую подорожувати з неповнолітньою дитиною за кордон, чи потрібно обновляти цей витяг, чи можна скористатись тим, який видали при реєстрації народження? 

- Терміну дії цей витяг не має. Тобто, якщо людина отримала оригінал документа при народженні, відповідно до 135 статті сімейного кодексу, вона може ним користуватися постійно, але – оригінал. Якщо загубився, то ксерокопія не проходить. Якщо забули оригінал, взяли з собою ксерокопію – ксерокопія не є документом. Тому звертаю увагу пані Наталії і інших громадян, ксерокопії документів при перетині кордону краще при собі не мати, тільки оригінал.

Запитання: Скажите пожалуйста, нужна ли мне виза для въезда в Украину с белорусским видом на жительство лица без гражданства? Хочу навестить маму.

- На жаль, віза потрібна. Всі громадяни, які мають статус «без громадянства», чи в Білорусі вони проживають, чи в РФ, чи Польщі, чи в будь-якій країні, законодавство наше передбачає отримання візи. Тому необхідно отримати в нашому посольстві візу і їхати до своєї мами без проблем. Іншого варіанту немає. Для того, щоб в’їхати в Україну, потрібна віза. Візи отримують у наших посольствах і консульствах за кордоном.

Запитання не зовсім приємного характеру. Від Adrian:  Ваші паспортні поліцейські в аеропорту «Бориспіль» дуже грубі. Люди знущаються з людей.  Хоча всі папери завершені, вони не пускають людей у країну. Жоден міліціонер не розмовляє англійською.  Що ви маєте намір зробити з цих питань?)

- Хочу сказати пану Андріану наступне. Можливо він мав на увазі поліцейських?! За поліцейських я говорити не можу, але поліцейські в аеропорту теж є, вони здійснюють свої функціональні обов’язки за межами пункту пропуску, в разі необхідності приходять на допомогу до нас в пункт пропуска, і знають вони чи не знають мову, мені важко сказати. Наскільки мені відомо – є фахівці, які також знають мову. За наших прикордонників я можу сказати наступне – більшість, особливо офіцери, вони може не вільно володіють мовою як людина, яка прожила років 5 у Великій Британії, не на такому рівні, але на рівні щось підказати, щось пояснити, наші офіцери знають. І більше того, у нас в «Борисполі», в «Жулянах», запроваджено «Нове обличчя кордону» і одна з вимог, яка включена під час набору цих людей – це знання іноземних мов. І більшість наших військовослужбовців, які здійснюють діяльність, особливо в «Борисполі» і в «Жулянах», вони знають мову. У нас знають турецьку мову, є офіцери у кожній зміні для того, щоб ми з громадянами Туреччини могли вільно спілкуватися. Так, не всі, але окремі особи знають турецьку мову. Знають польську мову, німецьку, французьку, угорську. Більшість знає англійську, це найрозповсюдженіша мова. Тому я би сказав, що щодо знання мов інформація не зовсім коректна, на мій погляд. Але якщо є більш конкретні, конкретизація – коли він їхав, з ким він спілкувався, де, будемо дуже вдячні, що нам на нашу електронну адресу інформацію цю скинуть і ми розберемся більш детально і конкретно і надамо йому відповідь. Якщо це було так, можливо якась особа, яка була на посиленні і можливо дійсно не знала мови. І таке може бути, ми не заперечуємо. Але в цілому мову в мінімальній необхідності, наші прикордонники, особливо в «Борисполі» і в «Жулянах», знають. В інших пунктах пропуску, я погоджуюсь, це є проблемою, ми над цим працюємо і будем спільно – і наші програми коректувати, і запрошувати наших європейських колег, для того щоб допомогли вирішити це питання, щоб допомогли по всьому периметру, в усіх аеропортах, де здійснюється прикордонний контроль, прикордонникам знати чудово іноземні мови. І хочу ще сказати ще один нюанс, те, що поводяться дуже грубо.

- І що можна вважати неправомірною дією? Підкажіть, будь ласка, що робити, якщо прикордонник діє неправомірно? Куди звертатись? І що можна вважати неправомірною дією?

- Тут я би теж сказав – потрібна конкретика. Мені важко говорити – дуже грубо. На наш погляд, і погляд громадян, які часто перетинають кордон, грубістю, силою ніхто там не заставляє робити якісь речі незрозумілі громадянам. Якщо якийсь порушник, який зухвало себе поводить, не виконує вимоги прикордонників, то,  так, до нього будемо і грубу силу застосовувати, надівати кайданки, складати відповідні процесуальні документи, відправляти документи в суд, судити його, щоби прийняли рішення щодо цієї особи. Але в цілому у нас нормально відносяться і грубого ставлення немає. Буду вдячний, якщо нам буде надходити інформація конкретна, конкретний день, час і місце, де були якісь грубощі чи не тактовна поведінка. Але це людський фактор, його виключати не можливо. Всі ми люди і можливо є такі випадки, тому ми будемо вдячні отримати інформацію для того, щоби робити певні висновки і вживати заходів, щоб вони не повторялись. 

Запитання: Хочу дізнатись чи зможу я перетнути кордон до Чехії, якщо в мене була кримінальна відповідальність, за яку я заплатила штраф у квітні 2019?

- Кримінальна відповідальність. Штраф, кримінальна відповідальність, там є інші покарання. Що стосується цього питання я скажу наступне, якщо будь-яка особа і ми не знаємо є кримінальна відповідальність, немає, якщо в базі даних будуть якісь обмеження відповідно до неї, то ми її не пропустимо, або затримаємо і передамо в інші правоохоронні органи. Якщо немає питань у базі даних, то ми її пропустимо. Тому, я думаю, якщо сплачені всі штрафи, кримінальної відповідальності немає, то людина зможе прослідувати без всяких проблем. 

Запитання від Андрія: Добрый день!!! Подскажите пожалуйста как оставить запрос, что бы без моего разрешения не выпускали за приделы страны моего ребенка с бывшей супругой, так как я не даю разрешение на выезд за границу.

Но у меня есть подозрения что бывшая супруга подделывает документ, то есть разрешения от меня на выезд. Я бы хотел что б если она будет вывозить дочь за границу, ее не выпустили и сообщили об этом мне и полиции.

- Дякую за запитання. Я би сказав, що це таке дуже актуальне і, на жаль, ми зіштовхуємось щоденно з цими питаннями. Громадяни пишуть, на телефон довіри дзвонять, і намагаються таким чином вирішити питання. Я хочу сказати, що ми не приймаємо заяв від громадян України, від фізичних осіб, коли вони стверджують, я заборонив, а потім дозволив. Не зрозуміла буде ситуація і ми від неї відходимо. Тому тільки рішення суду. Тому шановному пану необхідно звернутись до найближчого суду, подати відповідний пакет документів і коли буде рішення суду, який заборонить виїзд дитини. То це рішення суду буде направлено до Адміністрації, ми його внесемо в нашу базу. І тоді дитина не виїде. 

По письмовому зверненню громадянина ми зробити нічого не можемо і не маємо права. Тому тільки через суд і тільки через доручення. Це повноваження заборони виїзду дитини має право робити тільки суд. 

- І наскільки мені відомо майже щодня підроблені свідоцтва з’являються на кордоні, це також не так і легко?

- Я хочу сказати, що така проблематика, на жаль, є. Ми з цим боремось наскільки можемо, але це дуже важко, коли оригінальний документ, його не підробляють, його просто видають. Підробляють різними способами, один я назву, батько дає згоду на виїзд дитини за кордон з матір’ю, все нормально. Повинні пропустити. Але ми можемо перевірити, а де батько знаходиться? А батько знаходиться за межами України уже 2 роки, наприклад, а він дає згоду – дата тиждень тому. І виникає питання, а як батько дав згоду, на території України в нотаріуса, якщо він 2 роки відсутній в Україні. Такі порушення ми іноді виявляємо, і інформуємо наших колег з Нацполіції, Міністерство юстиції, тому що це їхня ланка відповідальності, для того, щоб вони розбирались і вживали відповідні заходи. 

Запитання: Якщо мій чоловік не виплачує аліменти на дитину вже півроку, чи маю я право разом з дитиною поїхати за кордон без його нотаріально посвідченої згоди? Якщо так, то які документи я повинна мати з собою при перетині кордону?

- Так, ви можете їхати, при цьому необхідно пред’явити прикордонному контролю дійсні паспортні документи на вас і на дитину, а також довідку, видану державним приватним виконавцем про наявність заборгованості більше ніж за 4 місяці. Якщо є заборгованість 4 місяці, ви йдете до відповідного органу, отримуєте оригінал цієї довідки і можна з цією довідкою їхати через кордон, її показати, ми перевіримо і пропустимо людину. Ніяких проблем немає. Але звертаю увагу, що зазначена довідка діє всього один місяць. Тобто якщо довідку взяв, місяць пройшов, то вже їхати і по ній ми не маємо права пропускати. І відповідно необхідно знову звертатись до виконавців державних і приватних для отримання нової довідки.

 Інші актуальні питання більш розлогіше дивіться і слухайте тут:https://www.youtube.com/watch?v=SOE4ic8_b60&

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси