(ВІДЕО) З Днем Соборності України!

НАЗАД
22 сiчня 2023 10:36

22 січня Україна відзначає День Соборності.

Ідеї єдності та незалежності завжди була наріжними для українського народу. Єдність та соборність стали одними з провідних мотивів декларацій та діяльності національного руху ХХ століття по обидві сторони від Збруча.

3 січня 1919 року було ухвалено рішення про злуку Західноукраїнської Народної Республіки та Української Народної Республіки.

«Українська Національна Рада, виконуючи право самовизначення Українського Народу, проголошує торжественно з’єднання з нинішним днєм Західно-Української Народньої Республіки з Українською Народньою Республікою в одну одноцільну, суверенну Народню Республіку».

22 січня 1919 року на Софійській площі у Києві відбулося урочисте проголошення Акта злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу. Тоді молодій українській державі не вдалося встояти, проте Акт Злуки мав величезне значення для історичної пам'яті українського народу.

У 1990 році на честь річниці Акту Злуки українці створили живий ланцюг від Львова до Києва, який став однією з перших масштабних антирадянських українських акцій.

Сьогодні, коли Україна продовжує боротьбу за свої кордони, за незалежність і територіальну цілісність, Національна єдність стає не тільки базовою цінністю громадян країни, а й обов’язковою умовою успішного спротиву зовнішній агресії. Цілісна Україна – це повернення Криму та всіх окупованих територій! І разом ми обов'язково переможемо!

Сильна та єдина, соборна Україна!

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси