(ВІДЕО) Як вберегтися і як діяти після отримання акубаротравми, - розповідає медик «Сталевого кордону» Павло

НАЗАД
24 вересня 2023 13:14

Про одну з найпоширеніших бойових травм розповів Павло Попатенко – начальник одного з госпітальних відділень бригади «Сталевий кордон» Гвардії наступу.

«Із загальної кількості поранених – більшість це пацієнти з акубаротравмами, закритими черепно-мозковими травмами, струсами головного мозку», – розповідає про своїх пацієнтів Павло Миколайович. Лікар радить бійцям постійно вдягати каску в зоні ведення бойових дій. Для того, щоб уникнути баротравми, за можливості, мати активні навушники, а також – відкривати рот під час вибухів мін, щоб урівноважити тиск на барабанну перетинку.

«Воїни, які отримали акубаротравми переважно мають травми на порушення вестибулярного апарату, хиткість ходи, шум у вухах, часто порушення зору, головні болі, дезорієнтація, порушення сну, – розповідає медик «Сталевого кордону». – Переважно такі хворі хочуть, щоб з ними говорили», – додає він і рекомендує не ігнорувати симптоми, а якнайшвидше звертатися до свого фельдшера.

При своєчасному зверненні та адекватному лікуванні можна досягнути одужання. Проте пацієнту потрібна реабілітація – прогулянки, спокій. Обставини воєнного часу часто не дають такої можливості. Більш того, більшість його пацієнтів воліють не затримуватися у госпіталі, а прагнуть повернутися на поле бою та наближати нашу Перемогу.

Павло Миколайович працював сімейним лікарем у Немирові на Вінниччині, мав понад 2 тисячі пацієнтів, серед яких були представники районного центру комплектування. Вони запропонували офіцеру запасу долучитися до Сил оборони України. Так мобілізований Павло Попатенко став прикордонником. Лікар каже, що жодного разу не пожалкував про своє рішення. Зараз він переймається своїми пацієнтами, які для нього не просто травмовані – це побратими, яких намагається вислухати, зрозуміти, максимально їм допомогти. Каже, що війна змінила пріоритети, навчила цінувати прості речі, тому після Перемоги Павло планує перед тим, як повернутися до роботи сімейного лікаря, відпочити, провести більше часу з дружиною. Також сім’я планує народження дітей, про яких задумувалися ще до початку повномасштабного вторгнення рашистів.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси