(ВІДЕО) У Києві відбулася перша Національна конференція з питань запобігання та боротьби з незаконним обігом зброї і вибухових речовин

НАЗАД
16 лютого 2022 14:13

Перша Національна конференція з питань запобігання та боротьби з незаконним обігом зброї, боєприпасів та вибухових речовин відбулася у Києві протягом 15-16 лютого.

Основною метою заходу стало створення координаційної платформи для обміну думками та моніторингу прогресу у впровадженні спільного стратегічного підходу у сфері запобігання та боротьби з незаконним обігом зброї, боєприпасів та вибухових речовин (далі - ЗБВР).    

У конференції взяли участь Заступник Міністра внутрішніх справ України Сергій Гончаров та Координатор проєктів ОБСЄ в Україні Посол Генрік Вілладсен. Також онлайн до заходу долучились директорка Центру попередження конфліктів пані Посол Туула Юрьйоля та заступниця голови Секретаріату ОБСЄ та Координаторка діяльності ОБСЄ з протидії транснаціональним загрозам пані Посол Олена Купчина.

Представники ДПСУ відзначили співпрацю з ОБСЄ та Координатором проєктів ОБСЄ в Україні і підтримку прикордонного відомства у непростий для України час. Також було відзначено важливість реалізації проєкту міжнародної технічної допомоги та презентовано основні досягнення прикордонного відомства України в боротьбі з незаконним обігом зброї  та вибухових речовин та зазначено основні тенденції і загрози. Зокрема було зазначено, що Державна прикордонна служба Україна в умовах стрімкого розвитку загроз прикордонної безпеки в умовах гібридної війни, яку 8 років активно веде проти України Російська Федерація, спільно з іншими компетентними органами вживає адекватної протидії і впроваджує загальноєвропейські принципи Інтегрованого управління кордонами.

Під час заходу було відзначено високий індикатор прикордонної безпеки, зокрема і щодо протидії незаконному переміщенню ЗБВР. Серед факторів, які мають суттєвий вплив було відзначено масштабні незаконні постачання Росією зброї до тимчасово окупованих районів Донецької і Луганської областей та неконтрольований її обіг, складна соціально-політична та криміногенна ситуація в східних і північних регіонах України тощо.  

Враховуючи вищезазначені чинники, загроза контрабанди зброї боєприпасів та вибухових речовин є актуальною, тому вкрай важливим є збереження безпеки як всередині України, так і  на державному кордоні.

Наразі прикордонне відомство України показує стабільні результати боротьби з незаконним обігом ЗБВР. Загалом упродовж останніх років спостерігається тенденція до зменшення кількості спроб незаконного переміщення зброї. Загалом у 2021 році кількість виявленої зброї зменшилась на 10% у порівнянні з попереднім роком (2021 р. –630 од., 2020 р. – 698 од.). Як правило, в пунктах пропуску виявлялася холодна (55%) та пневматична (23%) зброя. Частка виявленої вогнепальної зброї – лише 5%. 

Стійких каналів переміщення боєприпасів та вибухових матеріалів через державний кордон України не зафіксовано. На фоні триваючої збройної агресії Росії проти України, боєприпаси в переважній більшості виявлялись в тилу ділянок в районі проведення ООС.

Також під час заходу зазначалося, що керівництво РБ продовжувало спроби звинувачення України в нелегальному розповсюдженні та переміщенні через кордон великої кількості зброї. Однак, як свідчить статистика ДПСУ, на кордоні із Республікою Білорусь у 2021 році було виявлено 38 од. зброї, переважно холодної, а також мисливської.

Підсумовуючи виступи усіх учасників було визначено актуальність та нагальність загроз щодо незаконного обігу зброї, боєприпасів та вибухових речовин, важливість консолідованої діяльності національних та міжнародних суб’єктів, а також високу необхідність в розробці та затвердженні уніфікованого національного законодавства та його адаптації сучасним реаліям.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси