(ВІДЕО) У «Борисполі» прикордонники виявили 5 осіб з проблемними ковід-сертифікатами

НАЗАД
04 листопада 2021 12:18

Двох осіб з проблемними сертифікатами виявили прямо під час підготовки журналістами «UA: Київ» матеріалу про використання прикордонниками Safe Border

Під час роботи знімальної групи прикордонники оформляли пасажирів рейсів з Хургади (Єгипет) та Анталії (Туреччина). Серед них виявили проблемний сертифікат у 32-річної жінки та 26-річного чоловіка. Жінка зізналася, що купила фальшивий документ за 5 тис. грн. щоб злітати в ЄС та шкодує, що вчинила незаконно. А чоловік спершу відмовився повідомити, де отримав підозрілий сертифікат. Втім, коли знімальна група завершила роботу, він зізнався прикордонникам та поліцейським, що невакцинований, а фальшивий сертифікат купив за 50 євро.

Загалом, минулої доби в пункті пропуску «Бориспіль» прикордонники Окремого контрольно-пропускного пункту «Київ» за допомогою програмного забезпечення Safe Border виявили проблемні сертифікати у п’яти українців, які прилетіли з-за кордону. Сертифікати про вакцинацію дають можливість особам, які прибувають в Україну під час карантину, уникнути самоізоляції. Вони містять QR-коди, які програмне забезпечення Safe Border швидко зчитує та допомагає визначити чи документ дійсний, чи, можливо, підроблений. За всіма випадками виявлення проблемних сертифікатів прикордонники направили в Нацполіцію повідомлення про виявлення ознак кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 358 ККУ. Зауважимо, що за використання завідомо підробленого документа передбачений штраф або арешт строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до двох років. Крім того, досудові розслідування мають допомогти знайти злочинців, які виготовляють та продають фальшиві сертифікати.

Зазначимо, що з 28 серпня цього року, коли українські прикордонники почали використовувати планшети з програмним забезпеченням Safe border, за їх допомогою у столичних аеропортах – пунктах пропуску «Бориспіль» та «Жуляни» - виявили 336 підроблених ковід-сертифікатів. 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси